volkstuinen SAB
© Marc Gysens

Aanleg volkstuinenwijk Groendreef komt eraan

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
25/11/2015

Eind deze week is een startpunt voor de ontginningswerken voor het nieuwe volkstuinenpark Groendreef. Volgende lente kan het al zover zijn. Dan kunnen vergeten groenten als pastinaak, aardpeer, kardoen en paardenradijs gezaaid worden in het volkstuinenpark. Of ordinaire Bintjes en Charlotte, natuurlijk.

L angsheen de Groendreef, links achter de Oude Kerk, geeft de gemeente haar lappendeken aan kleine percelen een nieuwe bestemming. Het gaat om een terrein van om en bij één hectare, nu ingekleurd als verwilderde gronden, braakland, barakken en enkele oudere moestuinen. Samen gaan ze als één groot bouwland voor amateurtuinders worden heringericht. “Er is een procedure gestart om een aannemer aan te duiden voor het opkuisen van de hele site,” bevestigt schepen van Stedenbouw en Leefmilieu Vincent Riga (CD&V). “We willen op de puzzel aan terreinen die we lieten opmeten, tegemoetkomen aan de vraag van amateurtuinders.”

Kadastersituatie
Leefmilieu Brussel beheert al drie volkstuinparken en gemeenschappelijke moestuinensites in Sint-Agatha-Berchem. Dat is veel op een totaal van negen in het hele gewest: een volkstuinenpark langsheen het Wilderbos, drie percelen in Zavelenberg(gaarde) en zestien tuintjes in De tuinen van de oude perenboom (genaamd naar een door het gewest geklasseerde oude hoogstamperenboom die werd gesloopt voor huizenbouw). Maar de nieuwe Groendreefvolkstuinen gaat de gemeente zelf in beheer nemen. De openbare gronden lagen er grotendeels verkommerd en verwilderd bij deze eeuw. Slimme gebruikers teelden al eens op die grond groenten voor eigen gebruik. Wie de voormalige ‘tuintjes’ in beheer had, bleek ook niet duidelijk. Nu een en ander in kaart is gebracht, en met de aanpalende private eigenaars overleg werd gepleegd hoe de correcte kadastersituatie is, is het hek van de dam.

Zal snel gaan
De openbare aanbesteding voor ontginning van het terrein sluit op 27 november. “Tegen dan moeten de offertes binnen zijn voor het vellen van de bomen, het weghalen van struiken, het slopen van de koterijen en het volledig ontwortelen van de grond,” stelt Sonia De Taevernier, architecte van het departement Grondgebied. “We schatten dat de aannemer op 9 december kan worden aangeduid; en misschien nog voor het einde van het jaar de werf kan uitvoeren. Veel hangt natuurlijk af van factoren als het weer, de planning van de aannemer, de verlofperiode (Kerst en Nieuwjaar, red.),…”

De gemeentelijke administratie heeft een parkontwerp klaar (zie onze bewerkte tekening). Het plan voorziet in 36 aparte groententuinen van 80 tot 100 vierkante meter, georganiseerd rond wandelwegen en rustarea (met een bankje wellicht). De toegang zou op de oude kasseiweg, meteen achter de Oude Kerk liggen. Een groene bufferzone naast de straat zorgt voor wat privacy voor de tuinders. De aanleg gebeurt in drie fases. In Fase 1 (zie plan) worden twaalf tuinen ingericht achter het kerkje. Mogelijk kunnen voor dit deel al in het voorjaar 2016 amateurtuinders worden toegewezen; zijn kunnen dan in de lente/zomer hun spade gebruiken.

Dienstbaar groen
“Het is nog te vroeg voor een duidelijke planning van de opeenvolgende fases van inrichting; een en ander hangt af van het nog te voorziene budget 2016,” bevestigt Mireille Walschaert, van de dienst Communicatie. “Er is vraag naar grond om te tuinieren voor nieuwe burgers die in appartementen wonen,” zegt Riga.

“Wel zal aan elke volkstuinder een pacht worden gevraagd (vermoedelijk rond de 30 euro per jaar, red.). Op die manier staat de naam van de huurder bekend bij de gemeente. Bovendien voorkomen we hiermee dat mensen een geleend terrein onbenut laten of onderverhuren aan derden, zoals al eens vastgesteld werd.” Een verwilderd stukje Berchem wordt dus terug dienstbaar groen.

volkstuintjes SAB
© Peter Dhondt web

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni