'90 procent bewoners gewonnen voor randtrams'

© brusselnieuws.be
28/02/2015

90 procent van de bewoners die de voorbije maanden naar infosessies over de voorgestelde 'randtrams' kwamen, staat daar positief tegenover. Dat zegt directeur van De Lijn Vlaams-Brabant Johan Van Looy.

Bijna duizend mensen kwamen de voorbije maanden in zeven betrokken gemeenten naar infosessies rond voorstellen voor nieuwe tramlijnen. Het gaat om lijnen tussen Willebroek en Brussel-Noord, een ringtram vanuit Jette naar Zaventem, en een tram naar Brussel Airport.

Volgens Van Looy staat 90 procent positief tegenover de plannen, en is 83 procent van plan de trams ook effectief te gebruiken. Dat zei hij tijdens een 'tramparlement' in het Atomium.

Er is nochtans heel wat protest tegen de trams. Vooral in Meise en Vilvoorde laten actiecomités van zich horen. Ook de burgemeester van Meise vroeg zaterdag nog dat het tracé in zijn gemeente hoofdzakelijk ten oosten van de A12 zou lopen.

Van Looy benadrukte nog eens het belang van de trams. "Wie dagelijks in Brussel komt, weet dat veel verplaatsingen niet alleen intern zijn, maar dat er ook heel wat verkeer is tussen hoofdstad en Rand. Werkverkeer 's ochtends naar Brussel, maar meer en meer ook in de omgekeerde richting. Zo is er veel tewerkstelling in de Rand, onder andere in de luchthaven en bedrijvenzones, waar Brusselaars ook graag aan de slag gaan. Op die manier kunnen ze met de tram daar ook vlot naartoe."

Een studiebureau zal nu tegen de zomer een ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken. De Lijn hoopt op een definitieve goedkeuring tegen het einde van het jaar. Daarna moet nog een milieueffectenrapport worden opgemaakt. De werkzaamheden zouden dan in 2018-2020 worden uitgevoerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni