Recordaantal energiepremies in 2013

SDS
© brusselnieuws.be
19/08/2014

De Brusselaar blijft milieuvriendelijk renoveren. In 2013 heeft Leefmilieu Brussel 21.000 aanvragen ontvangen voor een energiepremie. 18.500 daarvan werden goedgekeurd. Vooral de hoge premiebedragen lokten veel gegadigden, maar in 2014 zijn die verminderd.

Leefmilieu Brussel heeft in 2013 voor in totaal 22,4 miljoen euro aan energiepremies uitgekeerd. In 2012 was dat maar 12 miljoen euro.

De reden is duidelijk. “In 2012 zijn federaal enkele belastingverminderingen voor energiebesparing afgeschaft”, zegt Joke Dockx, afdelingshoofd promotie duurzame gebouwen bij Leefmilieu Brussel.

“Het Brussels Gewest heeft dat willen compenseren door de energiepremies te verhogen, en die bedragen zijn in 2013 behouden. Dat lokte veel gegadigden. Waardoor het budget in het midden van het jaar al op was.”

Vier premies namen in 2013 het leeuwendeel van de uitgekeerde subsidies voor hun rekening: de premies voor superisolerend glas (28 procent), de isolatie van muren (26 procent), verwarmingsketels (19 procent) en de isolatie van daken (12 procent).

Lagere premies
"In 2014 zijn die bedragen naar beneden bijgesteld, om iedereen de kans te geven een premie te krijgen”, zegt Dockx.

Ze geeft een paar voorbeelden voor de hoogste inkomenscategorie: de premie voor superisolerend glas is van 45 naar 10 euro per m² gedaald, de premie voor passiefbouw van 80 naar 30 euro per m².

Dat maakt dat er dit jaar nog budget over is, zegt Dockx. “Ik heb geen kristallen bol, maar normaal gezien is er nog genoeg geld tot het einde van het jaar.”

Daarnaast werd de database op basis waarvan het optimale bedrag van de premies wordt berekend, verbeterd. “In 2012 en 2013 lagen de bedragen duidelijk te hoog”, zegt Dockx, “maar zo’n berekening is erg moeilijk omdat je essentiële cijfers als aanvragen en prijzen nog niet hebt.”

De evolutie van de aanvragen analyseren kan daarom ook pas op het einde van het jaar.

Vage paragraaf
​Of er nog gesleuteld wordt aan de energiepremies, is een zaak voor het nieuwe kabinet van kersvers minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH).

De regeringsverklaring wijdt één paragraafje aan de energiepremies, maar blijft daarover erg vaag, zegt Leefmilieu Brussel.

Fremaults kabinet onderzoekt de premies en hakt daarover in oktober de knoop door.

Joke Dockx van Leefmilieu Brussel legt uit waarom de energiepremies vorig jaar zo populair waren

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni