80 procent seponeringen: Meilleur belooft beterschap

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
09/04/2014

Tachtig procent van de zaken wordt geseponeerd in het gerechtelijke arrondissement Brussel. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het openbaar ministerie die Brussel Deze Week kon inkijken. De kersverse procureur des Konings Jean-Marc Meilleur belooft beterschap.

I n 2013 behandelde het Brusselse openbare ministerie 116.551 zaken, voor de overgrote meerderheid inbreuken tegen de strafwet zoals diefstallen, verstoringen van de openbare orde en slagen en verwondingen. 93.730 van alle zaken werden door het parket geseponeerd, oftewel 80 procent. Hoewel het totale aantal zaken sinds 2008 vermindert, blijft het aantal seponeringen al jarenlang schommelen rond dat percentage.

Ook wat geweldzaken betreft blijft het aantal seponeringen schrikbarend hoog. In 2013 werden er 17.396 gewelddelicten behandeld door het parket, 13.906 daarvan werden geseponeerd, 79 procent dus. Als reden voor die seponeringen wordt in hoofdzaak ‘andere prioriteiten’ of ‘daders onbekend’ gegeven. Een kleine minderheid van 9 procent van de inbreuken wordt met een administratieve boete opgelost. Tot 2008 was dat nog minder dan 1 procent.

De cijfers hebben wel betrekking op het volledige gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Sinds 1 april dit jaar is dat arrondissement gesplitst in Brussel en Halle-Vilvoorde, met elk een eigen procureur. Voor Brussel is dat Jean-Marc Meilleur. Meilleur zegt bij zijn aantreden op de hoogte te zijn van het hoge aantal seponeringen en daar iets aan te willen doen, onder meer dankzij nieuwe magistraten.

Meilleur zegt het aantal vervolgingen te willen verdubbelen. Wat daar juist mee bedoeld wordt, is niet geweten. Ter illustratie: van de 116.551 zaken in 2013 werden er 5 procent overgemaakt aan andere rechtsinstanties, 9 procent werd opgenomen in een andere zaak en twee procent werd doorverwezen naar de raadkamer. Als Meilleur het aantal niet-seponeringen (ruim 20 procent) kan verdubbelen, dan komt het arrondissement Brussel op dezelfde hoogte als een stad als Ieper of Marche-en-Famenne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni