Lieven Lemmens Sint Karelschool

‘7.000 nieuwe leraars nodig tegen 2020’

© brusselnieuws.be
28/07/2014

Over vijf jaar moeten volgens Actiris er 7.000 onderwijsjobs bijkomen in Brussel. Onderwijzer is een knelpuntberoep, omdat er te weinig leerkrachten afstuderen en de afgestudeerden niet allemaal voor de klas gaan staan.

Door de verjonging van de Brusselse bevolking zijn er de komende jaren heel wat banen te creëren in het Brussels onderwijs.

Volgens het Observatorium voor de Werkgelegenheid van Actiris zullen dat er tegen 2020 7.000 zijn; 4.000 in het basisonderwijs en 3.000 in het middelbaar onderwijs. Er werken nu al meer bijna 22.000 leerkrachten in de hoofdstad.

Maar leerkracht blijft ondertussen een knelpuntberoep. Onderzoek van Actiris toont aan dat er in de Franse Gemeenschap een kloof is tussen het aantal afstuderende leerkrachten en het aantal jobs dat daadwerkelijk ingevuld wordt. De afgestudeerde leerkrachten zijn met te weinig om alle jobs in te vullen, en bovendien stapt een deel van hen uiteindelijk toch niet in het onderwijs.

Actiris raadt daarom aan de werkomstandigheden van nieuwkomers te verbeteren; zij moeten vaak genoegen nemen met deeltijdse of wisselende jobs waarin ze geen anciënniteit kunnen opbouwen.

Werkzoekenden die interesse hebben in onderwijs moeten ook aangemoedigd worden een pedagogisch bekwaamheidsbewijs te behalen; wie zo’n bewijs heeft, stapt minder vlug uit het onderwijs dan wie dat niet heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni