De gevreesde overrompeling is uitgebleven, maar toch stonden maandag weer 700 asielzoekers aan te schuiven bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Het ziet ernaar uit dat de opvang van het Rode Kruis in het WTC III-gebouw voorlopig zal volstaan.

De nieuwkomers kregen oproepingsbrieven voor dinsdag, woensdag en enkelen al voor donderdag.

Naast de 150 die vorige donderdag en vrijdag een oproepingsbrief voor maandag hadden gekregen, stonden in de rij bij de Dienst Vreemdelingenzaken nog eens evenveel mensen die een afspraak hadden voor een vervolginterview (150) en kwetsbare groepen die voorrang kregen (150).

Omdat de maximumcapaciteit van de wachtzaal voor de inschrijving nog steeds geplafonneerd is op 250 asielzoekers, konden niet alle gezinnen, vrouwen en kinderen toegelaten worden. Een deel kreeg, net als de ongeveer 230 wachtende jonge mannen, een oproepingsbrief voor de komende dagen.

Voor dinsdag stonden van vorige week al 90 asielzoekers op de wachtlijst, daar kwamen er maandag nog 60 bij. Ook woensdag is alweer volgeboekt tot de verlaagde maximumcapaciteit van 150. Dit betekent dat er momenteel iets meer dan 300 asielzoekers nog niet werden ingeschreven en dus nog niet terechtkunnen in de structuren van Fedasil.

Als daar maandag geen 200 nieuwkomers bijkomen, zou de vooropvang die het Rode Kruis vanaf maandagavond in het WTC III-gebouw opent in opdracht van de federale regering moeten volstaan. Toch ziet het ernaar uit dat het tentenkamp in het Maximiliaanpark in de nacht van maandag op dinsdag niet leegstaat. Hoewel de schatting van de organisatoren dat er dit weekend meer dan 1.000 mensen in het kamp sliepen wellicht aan de ruime kant was, is gebleken dat er niet enkel recente asielzoekers, maar ook sans-papiers en daklozen hun toevlucht zochten tot de spontane solidariteitsactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni