70 procent Franstalige afgestudeerden kent onvoldoende Nederlands

© brusselnieuws.be
13/09/2014

Van de jonge afgestudeerden aan Franstalige universiteiten zegt 70 procent niet genoeg Nederlands te spreken om in die taal te kunnen werken. “Als ze niet tweetalig binnenkomen, zal de unief daar niets aan veranderen.”

Een grote meerderheid van de jongeren met een Franstalig diploma is niet klaar om te werken in het Nederlands, schrijft Le Soir.

Volgens Philippe Parmentier van de UCL kan de universiteit daar weinig aan veranderen. “Wat in twaalf jaar niet gelukt is, zal aan de universiteit in vijf jaar tijd ook niet lukken.”

Maar dat ligt ook aan de studenten zelf, denkt Philippe Emplit, vice-rector opleidingen van de ULB. “Ze kiezen allemaal voor het Engels als vreemde taal. Pas later, als ze meer bezig zijn met jobkansen in Brussel, en zien dat voor een job op de twee kennis van het Nederlands vereist is, zijn ze gemotiveerd om voor het Nederlands te kiezen.”

Aan de UCL bijvoorbeeld zijn er 13.000 studenten die een taalcursus volgen; 8.000 kiezen voor Engels, 2.800 voor Nederlands.

Volgens Emplit is er nochtans een enorm aanbod voor studenten die Nederlands willen leren, van cursussen over conversatietafels tot tandems met Nederlandstalige studenten. “Het is niet dat ze van slechte wil zijn, ze zijn hoogstens een beetje naïef. Ze willen vooral hun diploma halen, talenkennis staat niet hoog op hun prioriteitenlijstje.”

Hij denkt ook dat het niet aan de universiteit is om de talenkennis van de studenten op peil te brengen. "We zetten talenplannen op poten, maar ik blijf erbij dat het niet de taak van de universiteit is om de student in alle aspecten van het leven op te leiden. Voor sommige jobs is een rijbewijs nodig; moeten wij daarom rijlessen geven?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni