568 zonnepanelen op gemeentegebouwen in Jette

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
29/10/2014

Het gemeentebestuur van Jette heeft 568 zonnepanelen laten plaatsen op het dak van vijf gemeentelijke gebouwen. De panelen werden geïnstalleerd en betaald door een privéconsortium, een primeur in het Brussels gewest.

Eind april besloot schepen van Energiebeheer Bernard Van Nuffel (Ecolo-Groen) om zonnepanelen te plaatsen op enkele gemeentegebouwen. Hij liet onderzoeken welke daken het meest geschikt waren, qua stevigheid en oriëntatie. Vijf gebouwen werden geselecteerd, alle met een flink elektriciteitsverbruik: twee scholen, een crèche, het administratief centrum en het technisch centrum.

Tegelijkertijd werd de zoektocht gestart naar een bedrijf dat de zonnepanelen op eigen kosten wilde plaatsen en onderhouden. Want de gemeente heeft zelf geen geld voor dergelijke investering.

Uiteindelijk kwam men uit bij Blue Tree, een consortium van twee bedrijfjes, dat voor de investering de steun kreeg van de burgercoöperatieve Energiris.

De panelen, die intussen geplaatst zijn, zullen jaarlijks ongeveer 132.000 kWh hernieuwbare energie produceren. Het gros zal ter plaatse, door de gemeentegebouwen, gebruikt worden. De rest mag Blue Tree op de markt verkopen.

De door de zonnepanelen opgewekte energie zal goed zijn voor dertig procent van het elektriciteitsverbruik van de vijf gebouwen. In ruil voor de installatie en de energie zal de gemeente de komende tien jaar een vaste, jaarlijkse vergoeding aan Blue Tree betalen. “Maar die ligt beduidend lager dan de huidige elektriciteitskost van de gebouwen. Dankzij deze constructie ziet de gemeente haar energiefactuur dus dalen zonder te moeten investeren,” zegt Véra Larock, medewerkster van Van Nuffel. “Bovendien is het propere, groene energie.”

Bedrijf sponsort Jetse zonnepanelen op gemeentegebouwen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni