5.000 handtekeningen tegen 'ondoordachte voetgangerszone'

© brusselnieuws.be
05/10/2015

De actiegroep Platform Pentagone heeft de voorbije maanden bijna 5.000 handtekeningen verzameld tegen de geplande voetgangerszone. De ondertekenaars vrezen dat de buurt rond de Beurs verwordt tot "een gigantisch commercieel centrum in open lucht voor massatoerisme en evenementen."

Vrijdag eindigde het openbaar onderzoek naar de heraanleg van de nieuwe voetgangerszone. De overlegcommissie is gepland op woensdag 14 oktober. Dan zal Platform Pentagone ook een petitie tegen de volgens hen ondoordachte voetgangerszone overhandigen. Meer dan 4.000 mensen ondertekenden de petitie online. Op papier werden al meer dan 800 handtekeningen verzameld.

Volgens het Platform Pentagone zal de geplande heraanleg van de Anspachlaan en omgeving geen soelaas brengen voor bewoners en handelaars. Integendeel, meer toeristen en evenementen betekenen extra overlast voor de buurt en op termijn waarschijnlijk ook een verhoging van de huurprijzen van appartementen en winkels, klinkt het.

Daarnaast bestaat de vrees dat het autoverkeer van de Anspachlaan zich verplaatst naar de kleinere straten in de omgeving. Dit probleem zou nog toenemen als de geplande extra parkings er komen. Bovendien is het aanbod van het openbaar vervoer verslechterd door de herschikking van veel buslijnen.

Concreet vragen de ondertekenaars meer inspraak over de plannen en meer aandacht voor de luchtkwaliteit, duurzame mobiliteit, een divers commercieel aanbod met plaats voor buurtwinkels, geen privatisering van de openbare ruimte en betaalbare woningen.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni