500 mensen brachten nacht door op luchthaven

© FM Brussel
28/05/2015

Naar schatting 500 mensen hebben afgelopen nacht doorgebracht op Brussels Airport. Het gaat om reizigers die gestrand zijn door de stroompanne bij Belgocontrol. Ook de komende dagen zijn er nog vertragingen te verwachten op de luchthaven. De capaciteit van het luchtruim zal beperkt blijven tot 75 procent.

In totaal kregen 25.000 passagiers woensdag te maken met uitwijkende vluchten, urenlange vertragingen of annulatie door de stroompanne. Die maakte elke vliegbeweging urenlang onmogelijk.

500 mensen brachten de nacht door op de luchthaven. Het grootste deel kon gebruik maken van de vele veldbedjes die Brussels Airport voorzag.

Ook de komende dagen zal het vliegverkeer nog niet normaal verlopen. De capaciteit van het luchtruim zal beperkt blijven tot 75 procent. Dat werd bekend gemaakt na een vergadering tussen Belgocontrol en federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

Om de capaciteit van 75 procent te kunnen garanderen, worden twee externe generatoren ingezet. De stroompanne die woensdag het luchtruim urenlang lamlegde, is namelijk veroorzaakt door een overbelasting tijdens een test van noodgeneratoren.

Vandaag is het ook niet uitgesloten dat er nog een aantal vluchten geannuleerd worden, door organisatorische redenen bij de luchtvaartmaatschappijen. Voor de rest zullen vluchten meer gespreid worden om de piekmomenten te ontlasten. "Dat betekent dat er doorheen de dag vertragingen mogelijk zullen zijn van 1 tot 2 uur", zegt Nathalie Van Impe van Brussels Airport.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni