400 betogers op Wegblijfdag tegen racisme

© brusselnieuws.be
18/12/2014

Ongeveer 400 mensen hebben donderdag aan het Justitiepaleis geprotesteerd tegen uitspraken van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA). Francken had voor hij tot de regering toetrad op Facebook zijn twijfels geuit over de economische meerwaarde van de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse diaspora's in België.

Initiatiefnemer van de protestactie donderdagmiddag is het collectief Together for Dignity. Van 12 uur tot 14 uur speelden muziekgroepen uit de Marokkaanse, de Congolese en de Algerijnse gemeenschappen muziek op het Poelaertplein. Het collectief had donderdag uitgeroepen tot Wegblijfdag: door niet te gaan werken zouden de migranten hun economisch belang in de verf zetten.

Mourade Zeguendi, de Brusselse acteur van Marokkaanse afkomst die bekend werd met zijn rol in de film Les Barons, steunde de manifestatie. Eind oktober riep hij de "kut-Marokkaantjes", zoals Francken ze noemde, op een video te posten om het ontslag van de staatssecretaris te eisen.

Het collectief Together for Dignity zegt "een dam op te werpen tegen het aanzetten tot xenofobie."

"We willen de Belgische bevolking ervan bewust maken dat men haar angst voor de vreemdeling wil inboezemen," zegt Hélène Madinda, initiatiefneemster voor het collectief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni