35 procent handelaars heeft gezondheidsproblemen

© brusselnieuws.be
16/04/2015

Meer dan 35 procent van de Brusselse handelaars heeft gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een studie van de Franstalige universiteit ULB bij onder meer apothekers, kappers, chocolatiers en horeca-uitbaters in negen handelswijken in Brussel.

Vier op de tien handelaars in Brussel geven aan dat ze moe zijn. Ongeveer evenveel handelaars heeft last van stress. Een derde van hen lijdt aan spierpijnen of hoofdpijn. Met de gezondheid van de handelaars in Brussel gaat het niet zo goed, zeggen ze zelf.

In 2010 ging het nog een pak beter. Toen sprak 20 procent van gezondheidsklachten, zo bleek uit een Europese studie. “In kleine handelszaken speelt het zeker”, zegt onderzoeker Isabelle Godin van de ULB. “Ziek of niet, de zaak moet blijven draaien. De handelaars beschouwen hun eigen gezondheid niet als een prioriteit, hoewel de omstandigheden waarin ze werken hun eigen gezondheid wel degelijk beïnvloedt.”

Opvallend is dat handelaars aan de Grasmarkt zich minder gezond voelen dan die in de acht andere wijken van het onderzoek. Volgens de ULB is dat omdat in die wijk vooral toeristen inkopen doen, waardoor er geen nauwe band is met de klanten.

Relatie met de klant
Naast de gezondheid van de handelaars, is namelijk ook hun relatie tot de klanten onderzocht. Vier op de tien handelaars zegt dat de omgang met de klant wel eens moeilijk kan verlopen. Toch geeft 70 procent van de handelaars aan dat ze positieve momenten beleven in hun zaak. Volgens de onderzoekers heeft de relatie met de klant wel degelijk een weerslag op de gezondheid van de handelaar.

De onderzoekers hebben zich toegespitst op negen handelswijken in Brussel. Ze onderzochten bijvoorbeeld de Wayezstraat in Anderlecht, het Woluwe Shopping Center en de Brabantstraat in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni