3.000 mensen voor komst Turkse president in Brussel

© Belga
05/10/2015

Ongeveer 3.000 mensen zijn zondagnamiddag samengekomen op het Stefaniaplein in Brussel om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te verwelkomen. Erdogan blijft twee dagen in Brussel.

Het waren vooral Belgische Turken die Erdogan opwachtten, maar ook Turken uit Duitsland en Nederland waren van de partij. Het plein was versierd met witte en rode ballonnen en rood-witte Turkse vlaggen.

Het tramverkeer werd tijdelijk stilgelegd tussen het Stefaniaplein en de halte Louiza.

President Erdogan zal de voorzitters van de Europese instellingen ontmoeten. De vluchtelingencrisis wordt er een gespreksonderwerp. Tijdens een toespraak zei hij dat Turkije 2 miljoen Syriërs opvangt. Hij moedigt Europa aan om de mensen die de oorlog ontvluchten niet aan hun lot over te laten. Hij riep het publiek ook op om te gaan stemmen bij de verkiezingen van 1 november en zei dat de deelname van de Europese Turken rond de 33 procent schommelt.

Protest
Organisaties van onder meer de Turkse minderheden reageerden misnoegd op de komst van president Erdogan. Ze vinden dat de Belgische overheden een “propagandaforum” geven aan een “negationist” die de genocide op de Armeniërs en andere minderheden ontkent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni