Jacqueline Galant

'30 procent meer treinen tussen Noord en Zuid dankzij nieuwe software'

© FM Brussel
05/10/2015

Nieuwe software moet toelaten om tot 30 procent meer treinen door de verzadigde Noord-Zuidverbinding te sturen. Dat zegt minister Galant. De software zou de besturing van de treinen overnemen. Volgens de minister is de loodzware investering in nieuwe spoortunnels daarmee niet meer nodig.

In plaats van te investeren in nieuwe infrastructuur, wil federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) inzetten op nieuwe software om de capaciteit van de Noord-Zuidverbinding op te trekken. Dat zegt Galant in La Libre Belgique en bevestigt ze aan FM Brussel.

"Bij bezoeken in het buitenland heb ik gezien dat het mogelijk is om op heel drukke plaatsen treinen te laten besturen door nieuwe software", aldus de minister. "Bij het binnenrijden van Brussel zou het programma het kunnen overnemen van de treinbestuurder. Dat zou toelaten om de capaciteit met 25 tot 30 procent te verhogen. Eens voorbij de Noord-Zuidverbinding zouden de treinbestuurders het opnieuw overnemen."

Ook NMBS-topman Jo Cornu is volgens Galant overtuigd van de software. "Hij komt dan ook uit de telecomsector", zegt de minister. Ze wil dat de NMBS en Infrabel zo snel mogelijk een openbare aanbesteding lanceren. "We hebben ook al bedrijven bezocht die de technologie kunnen leveren."

Met de nieuwe software zou de loodzware investering in nieuwe spoortunnels, eerder geraamd op 8 miljard euro, niet meer nodig zijn. "De technologie evolueert razendsnel en we zouden gek zijn om er geen gebruik van te maken", aldus nog de minister. "Het zal veel goedkoper en ook veel sneller toepasbaar zijn dan te investeren in infrastructuur. Daarbij krijgen we lange procedures om de nodige vergunningen te bekomen en vervolgens jarenlange werkzaamheden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni