30 procent meer meldingen kindermishandeling

SDS
© brusselnieuws.be
01/08/2014

De Vertrouwenscentra Kindermishandeling zien een grote stijging in het aantal meldingen van kindermishandeling. In Brussel zijn die vorig jaar met 30 procent gestegen tegenover 2012, en dat zou vooral te wijten zijn aan toegenomen sensibilisering.

Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook in Vlaanderen waren er 5 procent meer meldingen. In totaal kregen de vertrouwenscentra – vijf in Vlaanderen, één in Brussel – vorig jaar 7.289 meldingen binnen van kindermishandeling en –misbruik. Dat is het op één na hoogste aantal van de afgelopen vijftien jaar.

"In Brussel waren er vorig jaar ongeveer 450 meldingen, tegenover iets minder dan 350 in 2012. De toename van het aantal meldingen is al een aantal jaar bezig, sinds 2006-2007", zegt Erik Van Dooren, voorzitter van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. "Maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat er ineens meer kinderen mishandeld worden in Brussel."

Hij wijt de toename voor een groot deel aan opgedreven sensibilisering. "We hebben alle Nederlandstalige scholen aangeschreven. In 10 procent van de scholen hebben we op een pedagogische studiedag al meer uitleg gegeven. Dat heeft geresulteerd in een stijging van het aantal meldingen vanuit het onderwijs. Daarnaast hebben we ook pediaters en andere artsen in het UZ Brussel nog eens op het probleem gewezen."

Die sensibilisering is belangrijk omdat in Brussel mensen uit de directe leefomgeving van het kind veel minder vaak aangifte doen, zegt Van Dooren. Gebeurt dat in Vlaanderen in een op de twee gevallen, in Brussel worden slechts 9 procent van de meldingen gedaan door familieleden, kennissen of buren van het kind.

Taboe
Een op de drie meldingen in Brussel gaat over lichamelijke mishandeling in de vorm van blauwe plekken, schrammen, brandwonden of zelfs 'shaken baby syndrome'. "In Vlaanderen is dat een op de vier, merkelijk minder dus", zegt Van Dooren. 13 procent van de meldingen betreft lichamelijke verwaarlozing. Dat gaat van kinderen die niet de juiste kledij of voeding krijgen, of geen aangepaste medische verzorging. In 38 procent van de gevallen wordt emotionele verwaarlozing of een tekort aan liefde en affectie gemeld.

De resterende 17 procent gaat over seksueel misbruik, gaande van ongepaste aanrakingen tot incest met penetratie. "In Vlaanderen ligt dat wat hoger, op 22 procent", zegt Van Dooren. "Wij vermoeden dat dat komt omdat in bepaalde culturen seks, en dus zeker ook seksueel misbruik, minder bespreekbaar is en als een taboe wordt ervaren."

“Dit is enkel het topje van de ijsberg”, zegt Erik Van Dooren in Het Nieuwsblad. “Wij hebben geen enkel zicht op de officiële meldingen. De drempel blijft jammer genoeg heel hoog.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni