30 patiënten in mobiel kabinet Dokters van de Wereld bij DVZ

© brusselnieuws.be
31/08/2015

Sinds gisteravond staat er een mobiel medisch kabinet van Dokters van de Wereld bij de Dienst Vreemdelingenzaken aan het Noordstation in Brussel. Op de eerste avond kwamen er meteen 30 patiënten over de vloer. De organisatie heeft ook een dertigtal tenten en water uitgedeeld. "We moeten ons nu al voorbereiden voor komende winter", klinkt het.

"Gisteravond hebben we twee gewonde mannen behandeld", zegt Stephan Heymans, de coördinator van Dokters van de Wereld. "Eén man raakte gewond aan het zogenaamde ijzeren gordijn van prikkeldraad in Hongarije. Daarnaast hebben we ook een zwangere vrouw en verschillende mensen met een huidaandoening opgevangen."

De organisatie deelde ook tenten en water uit, en zijn van plan om daar mee verder te gaan. Ook vanmiddag en komend weekend zal Dokters van de Wereld hulp verlenen aan DVZ. "We kiezen de drukste dagen uit om hulp te verlenen. Dat zullen we nog even doen, want de asielcrisis zal nog lang duren", zegt Heymans.

Toilet en douche
Eén van de grootste noden in het weekend zijn toiletten en douches. "We zullen ervoor pleiten om er tijdelijk sanitair te installeren. Ze doen dat voor muziekfestivals, ik denk dat dat hier ook bijzonder nuttig kan zijn", aldus Stephan Heymans.

Winter
De organisatie wil zich ook al voorbereiden voor de winter die er zit aan te komen. "We zijn op zoek naar gebouwen waar we een dringend onthaal voor medische hulp kunnen voorzien. Het is ook belangrijk dat de hulporganisaties onderling samenwerken. De winter zal er sneller zijn dan we denken", waarschuwt Heymans.

Afgelopen nacht brachten opnieuw zo'n 300 asielzoekers de nacht door in het Maximiliaanpark, vlakbij DVZ. Ze doen dat om een asielaanvraag te kunnen indienen, want maandag is traditioneel de drukste dag aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni