22-koppige Romafamilie nog altijd op straat: 'Enkel samen naar de opvang'

© FM Brussel
27/05/2015

Aan het Maximiliaanpark aan het Noordstation verblijft nog altijd een groep van 22 Roma die deel uitmaken van één en dezelfde uitgebreide familie. Zij werden twee weken geleden door Fedasil uit een opvanghuis van Samu Social gezet, en hebben nog geen nieuwe plek voor de hele groep gevonden.

Het gaat om een familie, waarvoor maar geen oplossing gevonden wordt op langere termijn. De groep verbleef sinds december in een gebouw in de Elsense Fritz Toussaintstraat, na een overeenkomst tussen Fedasil en Samusocial. Eerder bezette de groep al een verlaten fabriek in Sint-Agatha-Berchem. Sinds 13 mei verblijven ze noodgedwongen in het Maximiliaanpark, omdat ze toen uit het gebouw in Elsene gezet werden.

Roman is één van de 22 Roma uit Slowakije die nu al zo'n tweetal weken in het Maximiliaanpark verblijven, onder hen zijn ook 13 kinderen. "De situatie is uitzichtloos", zegt Roman. Want zijn eigen gezin kan wel opvang krijgen, maar hij wil daar alleen op ingaan als er opvang voorzien wordt voor de hele familie.

"Als mijn familie, mijn ouders en broers en hun gezinnen, hier moeten blijven, dan blijf ik ook hier", zegt hij.

'Bekende familie'
De vzw Foyer is op de hoogte van de situatie, zegt de bemiddelaar Biser Alekov. "Dit is een bekend Slowaakse familie voor alle actoren die met Roma werken", zegt Alekov. "Ze zijn in België sinds 2012 en zijn nu in totaal met een 25-tal mensen, van de grootouders en hun zonen tot een aantal kleinkinderen. Maar voor alle familieleden samen opvang vinden, is heel moeilijk", zegt hij.

Zo leven de 22 Slowaakse familieleden dus op straat, met enkel een paar dekens en tentjes. Ze krijgen wel af en toe wat spullen of eten toegestopt door vrijwilligers of mensen uit de buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni