2.000 kunstenaars op Art Brussels

EVC
© brusselnieuws.be
07/04/2014

Van 25 tot 27 april heeft de 32ste editie van Art Brussels plaats in de Heizelpaleizen 1 en 3. 190 galeries en zo'n 2.000 kunstenaars nemen deel aan deze hoogmis voor de hedendaagse kunst in Brussel, waarvan 16 die nooit eerder aan de beurs deelnamen.

Voor het tweede opeenvolgende jaar is Katerina Gregos artistiek directeur van de beurs. Recent nog was ze curator van de Göteborg International Biennial in Zweden, en van het Steirischer Herbst Festival in Graz in Oostenrijk. Sinds augustus 2013 is Anne Vierstraete de nieuwe business director.

De beurs is opgedeeld in vier zones: Prime, Young, First, Solo en Curator’s View. In de categorie First zijn er 16 galeries die voor het eerst opduiken op de beurs. De categorie Young bestaat dan weer uit 75 galeries.

Solo belicht individuele kunstenaars, terwijl Prime de vaste waarden aan bod laat komen. Nieuw is de sectie Curator’s View, waarbij een klein aantal galeries brengt een thematische groepstentoonstelling op hun stand.

Het selectiecomité van de beurs - dat dus bepaalt welke galerie op de beurs welkom is - bestaat vooral uit galeries van de beurs zelf.

Op Art Brussels zijn galeries uit 27 landen vertegenwoordigd. België, Frankrijk en Duitsland zijn goed voor de helft van de galeries.

De mediacampagne rond de Beurs is dit jaar in handen van de Brusselse fotograaf Jimmy Kets. Hij zoomt in op intieme, ongebruikelijke onderwerpen, en toont net die details die Brussel die specifieke identiteit geven.

De scenografie van de beurs verwijst deels naar Expo ’58.

Nieuw is voorts ook de spotlight op Belgische verzamelaars: voor het eerst wordt een tentoonstelling opgezet met werken uit privé-collecties, waaronder drie Brusselse kunstverzamelaars. Portrait of the Collector as a Work of Art, An Intmate Journey, luidt de naam van deze expo.

Games of Chance
Andere nieuwigheid is de wedstrijd voor curatoren. Jonge curatoren krijgen de gelegenheid om een tentoonstelling te maken met werk uit de collectie van de Nationale Loterij, met als thema Games of Chance. Winnaar in deze categorie zijn Louise Osieka and Laura Herman. Het concept neemt als vertrekpunt het gegeven dat de Nationale Loterij vaak aan het gokken gelinkt wordt en dat de 'games' vandaag niet zo aantrekkelijk meer zijn als vroeger.

Ook The Stage, op de beurs van 2013 geïntroduceerd, is weer opgesteld. Daar vinden debatten en lezingen plaats over kunst.

In het filmprogramma The Cinema lopen twee filmprogramma’s, in de Beursschouwburg.

Kunstenaar Rinus Van de Velde zorgde dit jaar voor de Art Brussels-draagtas.

Donderdag 24 april, 17-22 uur op uitnodiging)
Vrij 25 tot ma 28 april 12-20 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni