200 woningen in rood kantoorgebouw Evere

LV
© brusselnieuws.be
27/10/2014

Leopold, het rode kantoorgebouw tussen de Leopold III-laan en de Genèvestraat in Evere, zal worden omgebouwd tot tweehonderd woningen. De trend om leegstaande kantoorgebouwen een nieuwe functie te geven zet zich door.

Het gebouw Leopold, zeer herkenbaar met zijn rode gevelbekleding, is onlangs gekocht door projectontwikkelaar Matexi met het oog op reconversie. “Wij gaan alles verbouwen”, legt business unit manager voor Matexi, Béatrice Baugniet, uit in een persbericht. “Alleen de elementen van de draagstructuur zullen behouden blijven."

Met het project speelt de ontwikkelaar in op de stijgende vraag naar woningen. Tegelijkertijd staan heel wat kantoorgebouwen leeg, vooral in buurten verder van het centrum. Het aantal reconversieprojecten nam de laatste jaren dan ook een hoge vlucht.

Sinds 2010 zijn in heel Brussel en omgeving al bijna 700.000 vierkante meter kantoren uit de markt genomen met de bedoeling ze om te bouwen. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedgroep Jones Lang LaSalle. In de meeste gevallen worden de kantoren verbouwd tot woningen, soms ook tot een hotel, school of rusthuis.

Bijzonder aan dit project is dat er behalve een 200-tal woningen ook collectieve ruimtes komen.

"De nieuwe stedelijke leefwijze combineert individualisme met samenleven", klinkt het nog bij Matexi. "Daarom gaan we collectieve ruimten creëren waar kinderen samen zullen kunnen spelen en ouders elkaar kunnen ontmoeten. Het complex moet een heuse miniwijk middenin de stad worden.”

Het kantoorgebouw werd opgetrokken in 1976 en al eens gerenoveerd in 2003. De bruto kantooroppervlakte bedraagt 19.020 vierkante meter. Er is ook een ondergrondse parking met 377 plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni