De bijkomende manschappen die vanaf woensdag instaan voor de bewaking van de Brusselse metro zullen geen politiemensen zijn, maar militairen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. In totaal gaat het om tweehonderd militairen, die bovenop de spoorwegpolitie en de private agenten komen.


Bedoeling is de Brusselse metro woensdag stapsgewijs opnieuw te openen, zelfs al geldt voorlopig nog steeds terreurniveau vier. Welke stations meteen weer zullen openen en welke niet, zal afzonderlijk gecommuniceerd worden door de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB.

Voor de veiligheid wordt ingezet op verschillende sporen. Zo doet de MIVB net als in normale tijden beroep op private bewakingsagenten. Daarnaast zal de spoorwegpolitie de komende dagen zijn maximale capaciteit inzetten en komen daar nog tweehonderd extra militairen bij. Zij zullen voornamelijk een statische beschermingsopdracht uitvoeren aan de in-en uitgangen van de metrohaltes, in de stations zelfs en eventueel ook op de perrons. Meerijden met de metro is in principe niet de bedoeling.

Door te kiezen voor militairen, houdt de federale politie bovendien capaciteit vrij om in te zetten aan de Brusselse scholen. Daar wordt om evidente redenen gekozen om geen soldaten te gebruiken, verduidelijkt Jambons woordvoerder.

De puzzel voor de bescherming van de scholen - die maandag en dinsdag dicht bleven - is nog niet volledig gelegd, maar zal volgens het kabinet-Jambon zeker klaar geraken. "De Brusselse burgemeesters vroegen om 288 extra agenten, bovenop de lokale manschappen. Die krijgen ze allemaal", luidt het. "De federale politie stelt zich daarvoor garant."

Concreet zullen uit zowat alle hoeken van het land lokale politiemensen naar Brussel komen. Sommige politiezones bleken niet in staat om mensen vrij te maken, maar daar heeft men op het kabinet-Jambon begrip voor. "We zetten zeker geen zones onder druk", luidt het nog.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni