200 deelnemers voor waterveldslag in voetgangerszone

© brusselnieuws.be
03/07/2015

Om 16 uur moest een groot watergevecht plaats vinden in de nieuwe voetgangerszone tussen De Brouckère en Beurs. Uiteindelijk daagden naar schatting 200 mensen op, vooral kinderen en jongeren. Enkele uren later gooiden herrieschoppers waterflessen naar de politie.

De Facebookpagina Brussels Water Battle riep op tot een groot watergevecht in de nieuwe voetgangerszone. "Het wordt een heel warme dag", zei organisator Dave Noël. "Ik stel voor om een groot watergevecht te organiseren zoals in andere steden. Breng uw waterpistool, emmer, fles of tuinslang mee en we maken er het grootste watergevecht in Brussel ooit van."

Verzamelplaats was het De Brouckèreplein om 16 uur. Vandaar zouden de deelnemers richting Beurs trekken. Meer dan 4.000 mensen gaven via Facebook aan dat ze wilden deelnemen. Uiteindelijk daagden slechts ongeveer 200 mensen op, maar zij amuseerden zich wel kostelijk (zie filmpjes onderaan).

In allerijl reageerde iemand nog met de petitie 'Stop Brussels Water Battle', om de waterverspilling tijdens het evenement tegen te gaan, maar dat mocht niet baten. De petitie kon op weinig animo rekenen.

Het watergevecht was niet officieel aangevraagd, maar werd ook niet verboden door burgemeester Yvan Mayeur (PS). "Als het ludiek en aangenaam blijft, is er geen probleem", klonk het tegenover Le Soir.

De politie had zich wel voorbereid op het evenement en zou tussenkomen indien nodig. "Het mag de anderen niet storen", zei Mayeur nog. "De voetgangerszone mag geen speelplein worden. Een watergevecht kan, maar paintball niet."

Herrieschoppers
Het evenement zelf bleef ludiek, maar inspireerde mogelijk wel enkele herrieschoppers later op de avond. Rond 20 uur werd de politie, aanwezig om een betoging naar aanleiding van de crisis in Griekenland te omkaderen, bekogeld met waterflessen. Dat gebeurde op het kruispunt van de Anspachlaan en de Kiekenmarkt. De politie kwam tussen en liet de metrostations Beurs en De Brouckère sluiten. De gemoederen konden vrij snel bedaard worden.

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van tvbrussel en een filmpje van persagentschap Reuters. Het watergevecht werd immers ook opgepikt door internationale media.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni