150 betogers tegen Congolese president

© brusselnieuws.be
24/01/2015

Ongeveer 150 mensen hebben zaterdag op het Troonplein gemanifesteerd tegen het regime van de Congolese president Joseph Kabila. Ze eisen dat België alle relaties met het land stopzet en Kabila voor het Internationaal Strafhof verschijnt.

In de Congolese hoofdstad Kinshasa is het al dagen onrustig na protesten tegen een controversiële kieswet. Daarbij vielen Volgens Human Rights Watch minstens 40 doden in de hoofdstad van het land. In de kieswet stond dat er een volkstelling moest komen voor er presidentsverkiezingen zouden komen in het land. Die zou volgens experts drie jaar in beslag kunnen nemen. Volgens zijn tegenstanders zou het manoeuvre Kabila langer aan de macht moeten houden.

De betoging in Brussel was een initiatief van de groep ‘Résistance Congolaise’. Die eist ook de vrijlating van meer dan 300 studenten die in de gevangenis zitten na de protesten.

Concreet willen de initiatiefnemers dat België zijn banden met Congo bevriest zolang Kabila niet wordt berecht voor zijn misdaden. "Sinds 2007 zijn miljoenen mensen vermoord en verkracht onder het bewind van Kabila. Congo moet voor het Internationaal Strafhof verschijnen", luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni