1,3 miljoen euro voor nieuwe kerk in Etterbeek

© brusselnieuws.be
26/05/2015

De plaatselijke afdeling van de kerkfabriek heeft een opdracht uitgeschreven voor de bouw van een nieuwe kerk op het Van Meyelplein in Etterbeek. De nieuwe gebedsplaats mag 1,3 miljoen euro kosten en moet zich ook openen naar niet-katholieke gemeenschappen.

Vorig jaar sloot de gemeente Etterbeek een akkoord met de kerkfabriek om een nieuwe Sint-Gertrudiskerk te bouwen op het Van Meyelplein. Het vorige gebedshuis op die locatie werd in 1993 afgebroken wegens instortingsgevaar.

De kerkfabriek heeft deze maand een openbare aanbesteding uitgeschreven voor het project. De nieuwe kerk moet "een plaats van gebed, ontmoeting en cultuur" worden, waar ook concerten en lezingen kunnen plaats vinden. Op die manier wil de kerkfabriek ook andere (geloofs)gemeenschappen aantrekken.

"Het project moet tegemoet komen aan de noden van een multiculturele bevolking op zoek naar een spirituele plek [...], een symbool van openheid dat symbolisch en fysiek toegankelijk is voor verschillende publieken."

Met een capaciteit van 230 toehoorders wordt de nieuwe kerk een stuk kleiner dan de vorige, "maar met een sterke symbolische identiteit, geïntegreerd in de wijk, en aangepast aan de pastorale behoeften van vandaag en morgen."

De stijl van het kerkgebouw ligt open, maar ontwerpers moeten wel de overgebleven elementen van de oude kerk zoals klokken en loden ramen integreren.

De nieuwe kerk moet tegen Kerstmis 2019 klaar zijn en zou 1,3 miljoen euro kosten. Het geld komt van de kerkfabriek. De Brusselse bouwmeester begeleidt het project en zit in de commissie die een ontwerp zal kiezen uit de inzendingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni