© Muntpunt

11 juli met meer Vlaamse accenten

© brusselnieuws.be
01/04/2015

De programmatie op de Grote Markt wordt overwegend Vlaams/Nederlandstalig. En er komt een infostand die voorbijgangers informatie geeft over de Vlaamse Gemeenschap. Dat antwoordde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) aan Karl Vanlouwe (N-VA) in de commissie Cultuur van het Vlaams parlement.

Volgens Karl Vanlouwe “moeten we de jongste jaren vaststellen dat de middag- en avondactiviteiten op 11 juli meer en meer losgekoppeld worden van de Vlaamse feestdag”. Vanlouwe geeft het voorbeeld van de activiteit Brussel Danst, “waarbij de relatie met de Vlaamse Gemeenschap nog amper wordt gelegd.”

In de Commissie Cultuur wees minister Sven Gatz woensdag op een paar nieuwe Vlaamse accenten in de editie van 2015. Hij heeft hierover al met organisator Muntpunt overlegd.

Zo komt er een informatiestand, hetzij aan het Europakruispunt, hetzij op de Grote Markt, die de voorbijgangers informeert over het feest van de Vlaamse Gemeenschap. De stand moet ook duidelijk maken dat iedereen daarop welkom is, aldus Gatz.

'Te versnipperd'
Volgens de minister was de programmatie op de Grote Markt vorig jaar te versnipperd. De programmatie wordt geconcentreerd op het hoofdpodium. Daar wordt nog meer een forum voor Vlaamse/Nederlandstalige artiesten. De Vlaamse Gemeenschap “denkt ook na over de visualisering van de Vlaamse feestdag bij de aankleding en de opmaak van het podium op de Grote Markt.”

Het thema Brussel Danst blijft ook in 2015. Gatz wijst erop dat het zijn voorganger Pascal Smet was die, samen met verschillende andere beleidsactoren, voor de dansactiviteit heeft gekozen vanaf de editie van 2014. Gatz kondigt aan dat hij de dans-invalshoek wil herevalueren voor de editie 2016.

“Om het draagvlak van het evenement te verbreden zal er dit jaar meer ingezet worden op concrete samenwerking met Vlaamse partners uit Brussel, zoals Zinnema, Daarkom en de gemeenschapscentra als de Pianofabriek en de Markten”, aldus Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni