1000 Voices: koren uit dertig landen zingen voor 1914-1918

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
21/10/2013

Begeleid door het Brussels Philharmonic gaan een dertigtal koren uit de wereld, goed voor duizend zangers, de Brusselse apotheose verzorgen van de herdenkingsvieringen van de Grote Oorlog. Het wereldkoor zingt op 9 november 2014.

Samenzang prikkelt het gevoel van verbondenheid. Dat begreep het Festival van Vlaanderen Internationaal Brussel-Europa, toen het bij Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) het project 1000 Voices (toen met werktitel Flanders Song for Peace) indiende. De minister stak een half miljoen euro toe, van het Impulsprogramma WO-I-evenementen (2012).

Bedoeling is dat alle landen die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog, en dat zijn er vijftig, aangesproken worden om koren naar België te sturen voor het mega-oratorium. De Brusselse afdeling van het Festival coördineert het evenement. Buitenlandse ambassades werden betrokken om bij te dragen tot het transport en logement van de semi-professionele koren en amateurkoren van hoog niveau die 1000 Voices gaan bevolken.

Het Vlaams Radio Koor en andere koren uit onze gewesten mogen de Belgische driekleur vertegenwoordigen. Het Festival heeft de lat op 30 landen gelegd, en vist van Thailand en Madagascar tot Zuid-Afrika. "Het zijn de armste landen die het snelst enthousiast zijn over het oratorium, met universiteitskoren (jongeren dus) als insteek," tipt de coördinator.

80-jarige Penderecki
In eerste instantie werd de Amerikaan Philip Glass gevraagd om het oratorium te componeren, maar die bedankte wegens tijdsgebrek. De Poolse multimiljonair Krzysztof Penderecki, in november 80 jaar, hapte wel toe. Penderecki scoorde al met zijn Threnody for the Victims of Hiroshima.

Zijn werk zal vertrekken van Latijnse teksten van Spinoza en Erasmus, zo werd hem gevraagd. Het oratorium zal 20 tot 30 minuten duren en wordt eenmalig uitgevoerd op 9 november.

De locatie ligt nog niet vast, mogelijkheden zijn Vorst Nationaal en Paleis 16 van het Tentoonstellingspark (Heizel). Vermits het werk niet alleen een herdenking van de doden is, maar een eeuwige vooruitblik voor vrede en wereldburgerschap, wordt gedacht aan een herneming - in kleine bezetting - tijdens de kerstperiode van 2014.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni