10 procent meer fietsdiefstallen in 2014

© brusselnieuws.be
04/05/2015

Vorig jaar zijn meer dan 3.000 fietsen ontvreemd in het Brussels gewest. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar voordien. Het Gewest werkt al een tijdje aan een actieplan tegen fietsdiefstal.

Fietsdiefstal blijft een probleem, ook in Brussel. "De voorlopige cijfers voor 2014 tonen een stijging van 10 procent ten opzichte van 2013", zei minister van Pascal Smet (SP.A) maandag in de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement. Smet werd daar over het onderwerp ondervraagd door onder meer Hervé Doyen (CDH) en Arnaux Pinxteren (Ecolo).

Eind 2013, dus in de vorige legislatuur, is een taskforce opgericht maar die heeft dus nog weinig resultaat opgeleverd. Volgens de minister is er wel al vooruitgang geboekt, met name op het vlak van samenwerking tussen de verschillende diensten (administratie, politiezones en fietsverenigingen) en de website gevondenfietsen.be die al veel gestolen tweewielers opnieuw bij hun eigenaar hebben gebracht.

Smet wees erop dat het aantal fietsers (+24 procent) het voorbije jaar nog meer is gestegen dan het aantal fietsdiefstallen. Toch is er nog hele weg af te leggen. "We werken aan een actieplan en kijken naar wat andere steden doen, want het probleem is zeker niet Brussels", aldus Smet die verder vooral wil inzetten op extra parkeerplaatsen voor tweewielers. "De bouw van fietsparkings aan De Brouckère en Beurs is een eerste stap in een toekomstig strategisch fietsparkeerplan."

De cijfers zijn overigens gebaseerd op het aantal aangiften van fietsdiefstal. Veel mensen geven zo'n diefstal niet aan. Het aantal diefstallen ligt wellicht enkele malen hoger dan de officiële cijfers.

Londen als voorbeeld?
Volgens parlementslid Annemie Maes (Groen) is Londen een van de steden waarop het Gewest zich kan inspireren. "Daar is men er op vijf jaar in geslaagd om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen met meer dan 28 procent", klinkt het. "Er is een speciale fietscel bij de politie die mee gefinancierd wordt door Transport for London, de plaatselijke tegenhanger van onze MIVB. Er wordt onder meer samengewerkt met websites zoals eBay om gestolen fietsen die via het internet worden doorverkocht op te sporen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni