Guy Vanhengel

1 september: duizenden plaatsen tekort in Nederlandstalig onderwijs

© FM Brussel
01/09/2015

Vandaag gaan zo'n 42 000 kinderen opnieuw naar school in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Net als vorig jaar is er voor 2800 kinderen geen plaats. "Hoe meer plaats we maken, hoe meer mensen zich aandienen", zegt Guy Vanhengel, in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor onderwijs.

Zo'n 2800 kinderen hebben geen plek gevonden in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, ongeveer evenveel als vorig jaar. Toch is het mogelijk dat velen onder hen vandaag of in de komende weken alsnog een plaats zullen vinden. De vorige jaren is gebleken dat nogal wat ingeschreven leerlingen niet komen opdagen bij de start van het schooljaar, omdat ze ook op een andere school ingeschreven zijn.

Extra capaciteit
"Zes op de tien kinderen raken uiteindelijk nog ingeschreven in het Nederlandstalig onderwijs, binnen of buiten Brussel", zegt Walentina Cools van het Lokaal Overlegplatform Brussel. "Bovendien zijn er de laatste maanden 240 plaatsen bij gecreëerd in drie nieuwe scholen."

Populariteit onderwijs
Toch blijft de druk op het Nederlandstalig onderwijs in Brussel groot. Dat zegt ook Guy Vanhengel, in de VGC bevoegd voor onderwijs, aan FM Brussel. Hij wijst naar de populariteit van het Nederlandstalig onderwijs.

"Hoe meer plaats we maken, hoe meer mensen zich aandienen. Je moet weten, voor de vijf kinderen die hier geboren worden is er één plek in het Nederlandstalig onderwijs. Maar als alle kinderen naar het Nederlandstalig onderwijs willen gaan, dan gaan we met plaatstekort blijven kampen. En ik voel aan vele ouders dat ze hun kinderen liever naar het Nederlandstalig onderwijs willen sturen, ondanks het feit dat ze anderstalig zijn van oorsprong."

De leerlingen die uit de boot vallen, zijn meestal anderstalige kinderen. De kinderen die geen plaats meer vinden in het Nederlandstalig onderwijs binnen of buiten Brussel, zullen volgens Vanhengel dan ook terecht kunnen in het Franstalig onderwijs.

Dit jaar wisselen het Nederlandstalig en het Franstalig onderwijs voor het eerst hun inschrijvingsgegevens uit. In oktober zal dus echt duidelijk worden hoeveel leerlingen in geen enkel onderwijsnet terug zijn te vinden, en dus niet naar school gaan.

Secundair onderwijs
De druk op het onderwijs in Brussel is nog altijd het grootst in het basisonderwijs, maar de druk op het secundair onderwijs zou de komende jaren zeker ook toenemen. Daarom plant de Vlaamse Gemeenschapscommissie twee nieuwe secundaire scholen te bouwen, een in de Galaitstraat in Schaarbeek, en één op de zetel van de voormalige Katholieke Universiteit Brussel in Koekelberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni