© Alain Bachellier

1 Brussels kind op 3 leeft in armoede

© brusselnieuws.be
29/10/2014

Een op de drie kinderen in Brussel leeft in armoede. Dat blijkt uit een rapport van Unicef. Daarmee is het Brussels gewest de trieste koploper wat betreft kinderarmoede in België.

Globaal is de kinderarmoede in België lichtjes gedaald. In 2008 leefde nog 17,2 procent van alle Belgische kinderen onder de armoedegrens. Vorig jaar was dat percentage gezakt tot 16,4, ofwel 525.000 Belgische kinderen.

Maar volgens Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, schuilt achter dat cijfer een zeer verschillend beeld per regio. In Vlaanderen leeft 1 kind op de 10 in armoede. In Wallonië loopt dat al op tot 1 op 4, in Brussel 1 op 3.

Daarmee bengelt Brussel achteraan het Europese peloton en laat het landen als Kroatië, Hongarije en Bulgarije achter zich.

Unicef wijst op het gevaar voor polarisatie van de armoede in België en de groeiende kloof tussen de gewesten.

"Bovendien is armoede een vicieuze cirkel", luidt het bij Unicef. "Wie geen geld heeft is vaker ziek, gaat minder naar de dokter of naar school, vindt geen werk..."

Opmerkelijke vaststelling is volgens Unicef dat het gemiddeld gezinsinkomen in België sinds de crisis gedaald is naar het niveau van zes jaar geleden.

Unicef roept de Belgische regering op om te investeren in kinderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni