R1440 Chez Max
© Saskia Vanderstichele

Met restaurants gaat het zoals met voetbal: na twee maanden vakantie is alles veranderd. Een van de opvallende gastronomische transfers van afgelopen zomer is de verhuizing van Chez Max.

De nieuwe Max is een succes in die zin dat hij de typische bistrosfeer van chefkok Maxime Herbert vat, al was het maar door de nieuwe openingsuren, die je uitnodigen om de lunch eindeloos te laten duren.

Met een centrale toonbank ademt de plek de sfeer uit van Les Trente Glorieuses; op de toonbank biedt een Dubonnet-presenteerstandaard zes hardgekookte eieren aan in de zuiverste Parijse traditie. Het is levenskunst die recht naar het hart gaat. De inrichting bestendigt die sfeer met een massa aan kleine details die het verschil maken: een oude affiche prijst Soufre Gré aan, een groot zwart bord duidt de geest van de plek, Chavassieux-messen, rode Tolix-krukjes…

En ook op het bord niets dan goeds. Wij smulden van een menu, volledig opgehangen aan varkensvlees, met onder meer een gerecht dat je nog zelden vindt: huisbereide kroketten van varkenswangetjes (€12). Die waren mooi gepaneerd en lekker krokant. Het contrast tussen de buiten- en de binnenkant was niet minder dan een schot in de roos. Kappertjes, raketsla en een uitmuntende mosterd met druivenmost gaven het geheel pit. De compositie bevatte ook geperste kop van Daniel Thierry, de charcutier uit Troyes.

Aan hem hadden we ook het hoofdgerecht te danken: een ovengebakken andouillette AAAAA (€21), die Herbert alleen nog in de perfecte cuisson moest presenteren om de gerookte kant van dit trijpgerecht te doen uitkomen. Met gebakken aardappeltjes met nootsmaak, knapperige boontjes en een volledige wortel, maakt het gerecht één ding duidelijk: als je de andouillettes hier niet weet te waarderen, dan zal het nergens lukken. We eindigden met een perfect getimede lichte toets: een soepje van aardbeien en krokante meringue vergezeld van smeuig kwarkijs (€9). Vergeet niet te reserveren.

open: di > vr van 11 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni