Mabru loods

Opendeur bij vroegmarkt Mabru

Nick Trachet
© Brussel Deze Week
16/09/2015

Op zaterdag 19 september houdt de Brusselse Vroegmarkt opendeur, een gelegenheid om de drempel te verlagen en rond te neuzen in dit paradijs voor vroege vogels.

D e Brusselse Vroegmarkt (“Mabru” voor de ingewijden) leeft een wat verdoken bestaan in de stad. Wanneer iedereen hoort te slapen, slaan winkeliers, restaurateurs en marktkramers hier hun waren in voor de komende dagen. Sinds 1973 is de markt verhuisd naar de huidige site tussen kanaal en spoorweg. Vroeger werd de markt in de binnenstad gehouden. De Brusselse Vroegmarkt, dat is veertien hectare terrein, met 40.000 vierkante meter verkoopsruimte, verdeeld over vijf overdekte hallen. En er wordt gesproken over een bijkomende hal. 120 groothandelaars en kwekers stellen er elke ochtend hun waren voor. Je hoeft geen winkelier te zijn om hier te kopen. Ook particulieren zijn welkom. Reeds tien procent van de klanten zijn gewone consumenten.

De verkoop begint om 1 uur ‘s ochtends op dinsdag, donderdag en zaterdag. Op woensdag en vrijdag is dat pas om 3 uur, voor de bloemen om 4 uur. Het sluitingsuur hangt een beetje van bedrijf tot bedrijf af, maar na 8 uur ‘s ochtends zijn de meeste plekken dicht. Op maandag-, woensdag- en vrijdagavond is er ook nog een aparte bloemenmarkt, maar die is wél beperkt tot professionele kopers.

Met het openbaar vervoer is het, gezien de openingsuren, niet zo makkelijk om naar de Vroegmarkt te gaan: tram 3 stopt voor de deur (halte Mabru), maar doet dat pas vanaf 5 uur ‘s ochtends, bus 47 nog wat later. De meeste bezoekers komen dan ook met de (bestel)wagen.

Ik rij er op een ochtend binnen om vijf uur en betaal drie euro aan een automaat die wat aan een Franse péage doet denken. Voorbij de ingang mag ik overal parkeren. De parkeerplaatsen zijn genummerd. Dat is om zelf niet met de aankopen te hoeven zeulen. Wanneer een winkelier enkele kisten appelen of sla koopt, zegt hij tegen de verkoper: “Zet maar af aan nummer zoveel.” Bij het verlaten van de markt vindt hij dan zijn waren achter zijn vehikel. Markten zoals deze werken op vertrouwen.

De ingang is betalend om verschillende redenen: omdat niet alle kosten op de verkopers zouden vallen, om ongewenste mensen buiten te houden en om te weten hoeveel er precies op bezoek komen. Dat blijken er ongeveer 22.000 per maand te zijn. Dat lijkt niet zo veel, maar de markt is vandaag dan ook meer een uitstalraam dan een afhaalmarkt geworden. Men komt er regelmatig eens de waren inspecteren en met de leveranciers afspreken, maar verder wordt er ook per telefoon of fax besteld en vanuit de markt (die grote opslagruimtes kent) wordt bij winkels en restaurants thuis geleverd. Zoals eerder gezegd: vertrouwen is hier alles.

Vergroenen

Mabru fruit
Er is voor ieder wat wils. De bloemenhal (rechts van de ingang) heeft niet alleen bloemen en planten van kwekers en groothandelaars, maar ook de verpakkingen, versieringen en alles wat erbij hoort. In deze zaal traint na de markt trouwens een hockeyclub. In de grote hallen met fruit en groenten staan de grossisten langs de muren. Zij hebben kramen waar de koopwaar achterblijft en die met een rolluik of deur op slot kunnen. In het midden van de zaal verkopen de kwekers. Dit zijn de laatsten der boerkozen, de tuinbouwers van buiten die de stad beleveren. Er zijn er nog vijftien (in 1973, bij de verhuis, waren dat er 68, red.). Zij moeten alles weer meenemen na het sluiten van de markt. Er zijn gespecialiseerde verkopers van bijvoorbeeld noten en droog fruit, exoten en zeldzame groenten, paddenstoelen of verse kruiden. Het is hier veel rustiger dan op een dagmarkt. De stemmen zijn gedempt, af- en aanvoer in de hallen gebeurt door stille, elektrische voertuigen. Voor hen staat het dak van het nieuwe logistieke gebouw uit 2013 nu vol zonnepanelen. Dat heeft ook een groendak, en het regenwater wordt gerecupereerd. Marktkramers kunnen er koelruimtes en andere opslag huren. Er zijn nog plannen om verder te vergroenen.

In hal G, de meest linkse, concentreren zich de andere handels: er is vis (vers en diepvries), wild en gevogelte, vlees, melkproducten en zelfs een groothandel in blik- en andere verpakte waren. Je vindt er alles, van Hollandse goedkope kasgroenten tot truffels uit de Périgord. Bovendien zijn er twee cafetaria’s op het terrein, waar de ontvangst warm is. En er wordt niet enkel koffie gedronken!

Opendeurdag
Mabru wil bekender worden bij de bevolking. Vroeger was er de traditie om om de twee jaar opendeurdagen te houden, maar die is geleidelijk verwaterd. Het nieuwe bestuur wil terug bij dit gebruik aansluiten en organiseert op 19 september een verse opendeurdag. Vanaf 1 tot 9 uur wordt de bareel omhooggezet en mag u gratis binnenrijden. De handelaars zorgen ervoor dat ze zeker open zijn en extra voorzien van speciale waren. De bloemenhal staat in het teken van het huwelijk, er werd alvast een huwelijkskoets besteld. De groothandelaars bieden proeverijen en animaties aan, en er is extra aandacht voor producten uit Frankrijk, het gastland dit jaar. Verder komen er stands van diverse sponsors. Ik verwacht dat het beste moment tussen 4 en 5 uur ‘s ochtends zal liggen, maar waarom eens niet afzakken naar de vroegmarkt na de bioscoop of een concert?

Mabru vzw, Werkhuizenkaai 22-23, 1000 Brussel, info 02-215.51.69, www.mabru.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni