In het midden van Matongé is sinds vijf jaar ook een sociocultureel ontmoetingscentrum te vinden, waar Brusselaars van Afrikaanse, Belgische of andere afkomst elkaar kunnen vinden rond culturele of educatieve evenementen. Kuumba, opgericht door avonturier en Brussel- en Congo-liefhebber Jeroen Marckelbach, heeft ook een cafetaria die elke middag open is.

Je kunt er een glas drinken, en vanaf een uur of drie, wanneer Daisy de keuken opendoet, ook een stukje eten. Behalve de bescheiden menukaart biedt ook de klandizie een gevarieerde, multiculturele aanblik. Er is in ieder geval plaats genoeg voor iedereen. Aan de toog, aan de lange gemeenschappelijke tafel, aan de kleinere tafeltjes of in de zetels bij de boekenkast, die boeken over Afrika en het Belgische koloniale verleden in de aanbieding heeft.

De decoratie in het ruime café met de grote vitrine gaat van traditionele Afrikaanse kunst, over fotokopieën van Luc Tuymans die koningin Paola in Bozar onderhoudt over zijn kritische schilderijen over het Belgische koloniale verleden, tot Belgische supporterssjaals. Hoewel Leopold II, Boudewijn en Lumumba zich hier in dezelfde ruimte vertonen, heerst er een vredig sfeertje in de Vredestraat.

Tenzij in de kleine zaal achteraan, waar nog tot het einde van de maand de expo Loopgraven in Afrika 1914-1918 loopt, waarvoor de Brusselse Afrika-kenner Lucas Catherine archieffoto's verzamelde. Die verbeelden de strijd die Congolese soldaten in Belgische dienst voerden tegen het Duitse leger in wat nu Tanzania is. Kuumba is overigens Swahili voor creativiteit.

Ook als u nog meer Swahili, Lingala of Nederlands wilt studeren, kunt u in Kuumba terecht. Daarnaast organiseert het Vlaams-Afrikaanse huis ook concerten, debatten en filmvertoningen.

open: 7/7, 14 > 0.00

02 503 57 30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni