Beerdiertje

Zazie X-pert Mateo, de dierenvriend: het beerdiertje

© Zazie
08/09/2014

Dierenvriend Mateo (10) heeft het deze maand over een wel heel bijzonder dier: het beerdiertje.

Dag beste mensen. Hier is mijn eerste artikel voor dit schooljaar. Ik ga het hebben over het meest bijzondere dier dat ik tot nu toe heb ontdekt: het beerdiertje.

Je kan het over de hele wereld vinden. Ze kunnen overleven in – 270°C tot + 250 °C. Het diertje heeft een vochtig klimaat nodig, behalve de beerdiertjes die in het mos leven. Zij kunnen de droogte weerstaan en verschrompelen dan tot een zakachtige vorm (zie foto).

Het beerdiertje heet zo omdat het beweegt zoals een beer en vingers heeft die op klauwen lijken. Bij ons vind je het terug in de zee en in de bossen. Het beerdiertje kan van 0,1 tot 1,5 millimeter groot, euh … klein zijn. Het is transparant en het heeft een kop, een mond en acht poten met daaraan drie vingers. Zijn lichaam is bedekt met een dunne flexibele, maar toch sterke huid die hij afwerpt bij het groeien.

Bij een ruimte-experiment zijn er een aantal beerdiertjes de ruimte in geschoten in een soort kooitje. Daar konden ze de koude en de kosmische straling tien dagen lang overleven. Alleen de UV-straling (in de ruimte is die straling duizendmaal sterker dan op aarde) bleek het DNA van de cellen bij veel diertjes te beschadigen. Een aantal van hen overleefde het echter. Dat zou kunnen aantonen dat het leven is ontstaan in het heelal en dan op aarde is gekomen.

Zazie X-perts

De Zazie-redacteurs vertellen over hun favoriete boek, film, fashiontip of direrennieuws van de maand: kwam jij nog ideeën te kort?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Zazie X-perts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni