Heel veel mensen zeiden de voorbije dagen ‘Je suis Charlie’ (=’Ik ben Charlie’). Ze hielden bordjes omhoog tijdens betogingen in Parijs, Brussel en nog elders in Europa. Of via Facebook en Twitter. Maar wie is Charlie?

Charlie is geen persoon, maar een Frans tijdschrift. Het staat vol cartoons (= een tekening die lacht met iets). De tekenaars van Charlie Hebdo spotten met alle gebeurtenissen in de wereld: af en toe hebben ze ook gelachen met de profeet Mohammed. Sommige moslims voelden zich daardoor gekwetst.

Op 7 januari was er een aanslag tegen Charlie Hebdo: mannen doodden twaalf mensen. De daders riepen: ‘We hebben wraak genomen voor de profeet.’

Wanneer journalisten vermoord worden, raakt dat veel mensen. Het voelt als een aanval op de ‘persvrijheid’. Dat is de vrijheid van journalisten om te schrijven wat ze willen. De vrije mening voor iedereen is een basissteen van een democratie (=een samenleving waarin mensen zichzelf besturen. Hoe? Via de mensen die ze gekozen hebben tijdens verkiezingen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni