Esplanade Europees parlement c Francisco Antunes

WO1-monument komt er niet

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
13/08/2014

Het Brussels Gewest zet uiteindelijk geen monument neer ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het plan werd afgevoerd omdat de regering het geld liever besteedt aan projecten van verenigingen.

De Brusselse regering heeft vier miljoen euro uitgetrokken voor de herdenking van de oorlog 14-18. Bedoeling is om met dat budget eigen initiatieven van het gewest te financieren, maar ook projecten van derden. Eind vorig jaar werd daartoe een projectoproep gelanceerd.

Ook was een deel van het geld bestemd voor een monument. “Het idee was om op de Esplanade in de Europese wijk een gedenkteken te plaatsen in samenspraak met de EU. Die staat immers symbool voor de vrede in Europa. Het zou dus eerder een ode aan de vrede worden,” zegt voormalig Open VLD-minister Jean-Luc Vanraes, die voor het gewest de evenementen rond de herdenking coördineert.

Intussen bleek de projectoproep – met 150 inzendingen – zo succesvol dat de regering besloot om het bedrag van twee miljoen, gereserveerd voor dit onderdeel, op te trekken tot 2,5 miljoen. “Daarmee worden honderd voorstellen gesubsidieerd,” zegt Olivier Marette, projectmanager bij VisitBrussels. “Het gaat om initiatieven van jeugdhuizen, bibliotheken, gemeenten, universiteiten en kleine musea zoals het Musée de la Médecine, maar ook om grotere evenementen van Flagey, Bozar en Festival van Vlaanderen.”

Omdat hierdoor elders moest worden bespaard, besloot de regering het monument te schrappen. “De regering geeft het geld liever uit aan mooie, op de jongere generaties afgestemde projecten dan aan het zoveelste beeld, dat bovendien heel veel zou kosten,” zegt Vanraes, die echter niet uitsluit dat in de toekomst toch nog een gedenkplaat wordt bevestigd op een van de Europese gebouwen.

Het Brussels Gewest stelde vorige week overigens ook de eigen initiatieven rond 14-18 voor: een Facebookpagina gewijd aan oorlogsschrijver Paul Max, een boek over oorlogserfgoed, en een wandelroute langs de plekken die een rol speelden in bezet Brussel. HUB

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni