1452 A-wa

A-WA: Folk on beats

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
25/11/2014

A-WA is allicht the next big thing uit Israël is. Tomer Yosef van Balkan Beat Box heeft immers hun debuutplaat geproduceerd. De drie zussen doorspekken hun Jemenitische roots met moderne beats om te komen tot een aanstekelijke mix van Arabische folksongs met hiphop, reggae en elektro.

Tair, Liron en Tagel Haim zijn opgegroeid in het dorpje Shaharut in de Arava valei in het zuiden van Israël, maar hun roots liggen nog een stuk zuidelijker, in Jemen. “Onze grootouders zijn uit Jemen naar Israël geëmigreerd. Die migratie heeft heel wat mooie traditie naar Israël gebracht: dans, muziek, kleurrijke ceremonies. Bij ons zijn het de vrouwen die zingen, in het speciale Arabisch dialect van de Jemenitische joden,” vertelt zangeres Tair Haim, de oudste zus die ook het klankbord is van de band, die naast de drie zussen/zangeressen ook vier muzikanten telt op bas/viool, drum/loops, keyboard en elektrische gitaar.

Die roots hebben ze met de paplepel meegekregen. “We zijn opgegroeid in een muzikale familie, al heel ons leven zingen we en staan we op het podium. We hebben onze roots in een modern kleedje willen steken,” zegt Haim. Het startschot van A-WA werd vier jaar geleden gegeven met als doel zo veel mogelijk mensen te bereiken, overal ter wereld. “We zijn eenvoudige YouTube-filmpjes beginnen uploaden, songs in het Hebreeuws en in het Engels met Jemenitische invloeden. En ook enkele Jemenitische folksongs.”

Die folksongs hebben de aandacht getrokken van Tomer Yosef, de zanger van Balkan Beat Box, ook uit een Jemenitische familie. “Wij hebben hem aangesproken en hij was meteen gecharmeerd door de Jemenitische songs. Ze moesten volens hem nog wat scherper, nog wat frisser. Hij is ingegaan op onze vraag om het album te producen en heeft vette beats, à la Balkan Beat Box, en een heerlijke groove toegevoegd aan onze muziek. Te gek om te werken met een artiest waar we zo naar opkijken. Hij is als een grote broer, onze mentor.” Tair Haim toont via haar webcam dolgelukkig het hoesje van de promo-EP. Ze staat te popelen om het nieuwe album uit te brengen, maar dat zal pas voor binnen een paar maanden zijn.

Is zo te keer gaan met de traditie niet als vloeken in de kerk? “Neen, het zijn seculiere folksongs, gecreëerd en gezongen door vrouwen. En doorgegeven van vrouw tot vrouw via een orale traditie. Elke vrouw mocht er haar persoonlijke inkleuring aan geven. Zo wordt de traditie levend gehouden en telkens ingeschreven in een nieuw tijdperk,” vertelt Haim.

“Het is pas in de jaren 1960, toen de Jemenieten in Israël toekwamen, dat Shlomo Moga (Israëlische singer-songwriter, bt) die songs is gaan opnemen. De liedjes zijn zo mooi, tijdloos, eenvoudig en eerlijk dat ze me vandaag de dag nog steeds raken. Die basis zijn wij gaan vermengen met de muziek van onze generatie: hiphop, reggae, elektronica. We nemen dus iets uit onze familiale wortels en geven er een moderne en frisse draai aan. Het is zowel heel oud als springlevend. Het is traditioneel maar dankzij de elektronische beats kunnen ook jongeren zich erin herkennen.”

2/12, 20.30, gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni