Gelukkig zijn Fast Forward

Vlaams chanson door anderstaligen

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
30/09/2015

Theatergroep Fast Forward scoorde een fenomenaal succes met de show ‘Gelukkig zijn’, gebracht door een zang- en acteursploeg van anderstaligen. Danzij crowdfunding kan regisseur Peter Schoenaerts nu ook driemaal de show in Brusselse zalen brengen.

Na dertig voorstellingen voor 10.000 personen in Vlaanderen én de openingsshow op Boterhammen in het Park komt Gelukkig zijn deze week ook naar Zinnema en Daarkom. Mono- en dialogen over gelukkig zijn – als vluchteling, kind of ouder – in combinatie met Vlaamse evergreens van Yasmine, Clouseau, Verminnen zetten de sfeer.

Wat is het aparte aan het taalonderricht Nederlands van Fast Forward?
Peter Schoenaerts: “We maken theater voor iedereen die Nederlands wil volgen. Om een taal te leren moet je je amuseren. Als je op een leuke manier met een taal bezig bent, lukt het beter. Ontroering en amusement wordt aangezwengeld dankzij muziek, theater en poëzie. Het is onze formule om hiermee shows te programmeren voor zij die Nederlands (willen) leren.”

Wie zijn de zangers en theatermensen van ‘Gelukkig zijn’?
Schoenaerts: “Tot vorige productie stonden enkel Nederlandstaligen op het podium. Nu doen we een show met anderstaligen: van Franstaligen en Russische en Poolse meisjes tot een Braziliaan en Syrische vluchteling. We laten hen bekende Vlaamse liedjes zingen van het chansonrepertoire van de jaren 1970 tot 1990. Nummers die alle Vlamingen kennen, echte meezingers (Ik mis je zo, Ik wil de wereld zien, Gelukkig zijn, Porselein). Het bijzondere aan dit soort show is dat anderstaligen in het Vlaams zingen, en dat hoor je, ook al oefenen ze veel op uitspraak.“

Wat maakt het verschil dat anderstaligen de Vlaamse show brengen?
Schoenaerts: “Op het podium staan mensen die een rolmodel worden voor zij die Nederlands (willen) leren. Het publiek komt voor de muziek en de Vlaamse evergreens, maar wordt ook ontroerd door het feit dat ‘vreemde’ mensen iedereen samenbrengen rond één taal: het Nederlands. Het is ongewoon te zien dat mensen met een andere cultuur gaan excelleren in het Nederlands.”

Theaterconcert ‘Gelukkig zijn’

data: 9/10 in Zinnema en 13/10 in Daarkom

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni