Verstilde pracht van Paul Delvaux in Museum van Elsene

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
31/10/2014

In het Museum van Elsene loopt een mooie tentoonstelling rond de Belgische schilder Paul Delvaux. De werken bieden een goed overzicht van zijn oeuvre, dat veelzijdiger is dan men denkt.

Paul Delvaux associeert men vooral met zijn surrealistische werken. Naakte, onbereikbare vrouwen, veelal in een decor met klassieke tempels, voeren de boventoon.

Zo ook op de tentoonstelling in het Museum van Elsene. Daar hangen tot 18 januari schilderijen, litho’s, aquarellen en inkttekeningen uit de privécollectie van het koppel verzamelaars Pierre en Nicole Ghêne.

Interessant is dat er werken zijn uit zijn verschillende periodes: de post-impressionistische beginjaren, zijn onderschatte en miskende expressionistische periode en uiteraard ook zijn surrealistisch werk, waarvoor Delvaux het meest bekend is.

Vele schilderijen hebben als decor gebouwen en tempels uit de klassieke oudheid, met op het voorplan naakte, onbereikbare vrouwen. Interactie tussen de mensen is er meestal niet. Wel vervreemding, zelfs verstilling.

Die vrouwelijke onbereikbaarheid is allicht het gevolg van zijn jeugd, waarin zijn dominante moeder een castrerende invloed op hem had. Als er al een seksuele geladenheid uit z’n werk spreekt, dan gaat het om lesbische liefde. Voor de mannen is er enkel een onbestemde liefde weggelegd.

Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor treinen en stations had Delvaux een voorliefde. Onder meer het station van Brussel-Luxemburg inspireerde hem. De schilderijen uit de jaren '20 die hij aan het station wijdde baden in een mistige sfeer, waarin het harde labeur van de arbeiders extra reliëf krijgt. Kortom: deze expo zit duidelijk op het goede spoor.

Paul Delvaux onthuld, tot 18 januari in het museum van Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni