begijnhof2 anderlecht
© Marc Gysens

Turnhoutse begijnhofkrant blikt Brusselse parels in

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
18/03/2015

De ‘Vrienden van het Begijnhof van Turnhout’, actief met research, geschiedkunde, en geleide bezoeken aan begijnhoven, publiceren ook een driemaandelijks informatieblad ‘Begijnhofkrant’. In het winter- en nu ook in het lentenummer (edities 46 en 47) publiceerden ze een reeks ‘Op zoek naar de Brusselse begijnhoven’.

Eerst komt de ontstaansgeschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw ten Wijngaard of het Groot Begijnhof aan bod. Vervolgens het Klein Begijnhof (1646) en in het laatste deel het Begijnhof van Anderlecht (gesticht in 1242 en in 1394 toegevoegd bij de Stad Brussel).

Het Groot Begijnhof (circa 1250), ook Vinea Beginarum of begijnhof van de Wingerd genaamd, ontstond doordat vrome begijnen van buiten de stadsomwalling bij de Lakensepoort samen gingen bidden in een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw ten Wijngaard, zo start het tijdschrift de tijdslijn. Die handelingen dateren van voor de officiële oprichting van het Groot Begijnhof door pastoor Renier van Breetycken.

“Het rijke Brabantse land rondom de latere hoofdstad dreef van bij het ontstaan in de eerste helft van de dertiende eeuw zoveel toestromende devote zielen naar de oevers van Zenne en Molenbeek, dat de groei van honderd tot tienmaal dat getal geen eeuw tijd vergde,” zo gaat het verhaal. Uitvoerig geïllustreerd wordt het wel en wee van de drie begijnhoven detaillistisch uit de doeken gedaan.

Info: www.vriendenbegijnhof.be (2,50 euro per krant), 014-42.12.48.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni