Elke maand richt Zazie haar schotelantenne op een thema, geplukt uit het wereldnieuws. Deze maand: vluchten.

Misschien sla jij wel eens op de vlucht. Voor een dikke, vette spin bijvoorbeeld. Of voor jouw mama die roept dat het bedtijd is. Maar dat heeft natuurlijk geen jota (=niets) te maken met écht vluchten.

Heb je de lange rijen wachtende mensen al gezien nabij het Noordstation in Brussel? Daar is een belangrijk kantoor voor vluchtelingen: de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het zit zo: elke vluchteling die in ons land arriveert, moet eerst naar dat kantoor gaan. Daar kan een vluchteling asiel (=bescherming) vragen. Als je kan bewijzen dat je in gevaar was in jouw land (oorlogsgeweld, straffen voor homo’s, ...), krijg je asiel in jouw nieuw land. Wie asiel krijgt, mag een tijd in België wonen. Wie er geen krijgt, moet terugkeren.

Sinds vorige maand is het heel druk aan dat kantoor bij het Noordstation: er kloppen tot 500 mensen per dag aan! Maar in andere landen in Europa is het nog drukker. Kijk maar naar Griekenland en Italië, waar veel mensen in bootjes aanspoelen op het strand.

Velen komen uit Syrië, Irak, Afghanistan en Somalië. Daar is nu oorlog. Hoe meer oorlog, hoe meer vluchtelingen.

Soms hebben landen niet genoeg plaats klaargemaakt om al die mensen op te vangen. Dan ontstaan er ruzies, en moet de politie tussenkomen.

Oplossing?
De Europese leiders krabben zich in het haar. Italië en Griekenland, waar veel vluchtelingen aankomen, zeggen dat ze het niet meer alleen kunnen betalen. Europa moet een oplossing vinden. Jean-Claude Juncker, de belangrijkste Europese minister, werkt aan een plan. Hij wil dat elk land in Europa evenveel helpt.

Onze Belgische ‘asielminister’ is nu Theo Francken. Ook hij denkt na over waar de vluchtelingen in ons land kunnen slapen. Hij heeft beslist om extra bedden klaar te zetten, bijvoorbeeld in Sint-Pieters-Woluwe (in Brussel). Hier en daar moeten ze tenten gebruiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni