Schoolgaande jeugd: het rapport van Pascale Platel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
24/02/2015

In het speelse theaterconcert Schoolgaande jeugd keert theatermaakster Pascale Platel samen met vier muzikanten terug naar de liefdes, de liedjes en de leedjes van de schooltijd.

Valentijnsavond in het cultureel centrum van het Antwerpse Deurne. Een volle zaal heeft ervoor gekozen om even terug te keren naar school voor de officiële première van Schoolgaande jeugd – een theaterconcert met vier mannen en één vrouw op het podium. Gitarist Wigbert Van Lierde, drummer Ron Reuman, bassist Axl Peleman en toetsenist Senne Guns zitten met hun fraaie instrumentarium in een halve cirkel. Pascale Platel heeft naast hen plaatsgenomen op een aftands schoolbankje. Tussen de liedjes door stapt ze naar voor om herinneringen op te halen – fragmentarische herinneringen aan haar vroege puberjaren op school.

Het idee voor deze voorstelling met dit gelegenheidsgezelschap komt van Ron Reuman, die met Maandacht al heel wat theaterproducties heeft opgezet waarin tekst en muziek samenkomen. Reuman: "Wigbert en ik hadden het idee om iets te doen met de nostalgie die rond de schooltijd hangt. We wilden graag kleine verhaaltjes bij onze muziek, en ik vind Pascale de koningin van de petites histoires."

Platel vragen bleek inderdaad een goede zet, want zij had thuis nog dagboeken liggen waarin haar belevenissen als prille tiener op de lagere school een belangrijke rol spelen. Platel: "Ik schreef toen bijna alle dagen in mijn dagboek. Toen ik er de mannen uit voorlas, hebben zij tamelijk vlug besloten dat dat het materiaal was dat ze zochten. Ik heb wel nog wat zaken aangepast en samengevoegd, maar de meeste teksten komen letterlijk uit mijn schriftjes." Reuman: "Hoe kleiner de verhaaltjes, hoe universeler ze zijn. De ontboezemingen van Pascale zijn zo persoonlijk dat ze op hun beurt verhalen losmaken bij de toeschouwers."

Rapport
De voorstelling is voor alle duidelijkheid geen theatervoorstelling van Pascale Platel. Wél een voor iedereen herkenbare muzikale trip langs de Herinneringsstraat. Platel evalueert de jongens van haar klas ("Wim: een zachte en lieve, maar soms werkt hij op mijn zenuwen, zulle. Erik: plezant, onbeleefd, zot, nijdig en ambetant.") en ze quoteert zelfs hun kuscapaciteiten. Ze kijkt ook terug op haar niet altijd even makkelijke relatie met bepaalde leerkrachten, en heel even komt de grote buitenwereld piepen, als ze in haar dagboek gewag maakt van de atoomdreiging die boven de jeugd van menig kind uit de jaren 1970 hing.

Maar dominant in de leefwereld van de jonge Platel is toch vooral de liefde: geen kalverliefde maar 'echte liefde', waarbij geen plaats is voor lichtvaardige flirts of slechte kussen. Zo wordt Schoolgaande jeugd ongewild ook een beetje een valentijnsvoorstelling: openhartig, charmant en zonder pretentie, heen en weer deinend op liedjes en verkleinwoordjes. Alleen als Platel na al die jaren terugkijkt op de commentaren die ze op haar rapporten te lezen kreeg - "Pascale kan veel beter", "Ze is te veel bezig met praten en prutsen" – kun je even doordenken. Want wat betekent "Pascale kan beter" als het juist met haar "praten en prutsen" is dat ze er vandaag in slaagt om volle zalen te boeien? Platel: "Door de selectie van de teksten lijkt het misschien alsof ik in mijn jeugd overal mee worstelde, maar ik heb toen een heel gelukkige tijd gehad, waardoor ik geworden ben wie ik ben. En prutsen doe ik inderdaad nog altijd. Ook deze voorstelling heeft iets onafs en kan nog elke keer veranderen. De vier muzikanten zijn alle vier verschillend en brengen ook allemaal hun verhaal mee."

Tegenover de tienerbesognes van het meisje staat inderdaad de muziek van de vier mannen die telkens weer een nieuw, toepasselijk nummer inzetten. Covers als 'Girls talk' van Elvis Costello, eigen liedjes als 'Een echte man' van Wigbert, knipoogjes naar 'Walk on the wild side' van Lou Reed. Zelfs Eminem en Toon Hermans passeren de revue. Reuman: "We hebben gezocht naar manieren om de liedjes en de teksten op elkaar te laten aansluiten. Daartoe hebben we de covers ook wat naar onze hand gezet, en tijdens de voorstelling is er nog altijd plaats voor wat spielerei."

Schoolgaande jeugd

data: 28/2, 20.30

tickets: €17/18

waar: CC Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17, Vilvoorde, 02-255.46.90

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni