Luc Hoenraet

Schilder Luc Hoenraet: Het lijden van een mens

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
25/02/2015

Het lijden van een mens. Het lijden van de zoon van de God van de christenen. Het lijden dat Luc Hoenraet schildert, overstijgt het christelijke. En dat is geen gemeenplaats.

H et lijden is universeel en dus wordt wereldwijd de vraag gesteld naar de zin van het lijden, gisteren en vandaag. Vroeger was het hier gemakkelijk, je was (meestal) katholiek of (soms) was je vrijzinnig, de agnosten niet meegeteld. Vandaag is het allemaal een stuk ingewikkelder. Je hebt van alles wat. En als er geen levensbeschouwing – godsdienst, atheïsme, agnosticisme – meer helpt, dan zijn er cursussen filosofie of mindfulness.

In de Sint-Michielskathedraal hangen er tot 14 april twaalf schilderijen van ‘het kruis’. De lijdende Christus hiernaast is er een van. Hoenraets lijdende Christus, de zoon van de God van de christenen, overstijgt het christelijke. En misschien zelfs het religieuze. Hij staat voor het menselijke lijden. Dat dringt langzaam tot je door als de tijd neemt om de schilderijen in volstrekte stilte te aanschouwen.

De schilderijen van Hoenraet, die de strijd tussen orde en chaos verbeelden, bestaan uit een spel van krassen en inkervingen met als resultaat het bezwerende teken, het kruis. Hoenraet: “De twijfel is mijn kruis,” aldus Hoenraert. “Ik weet niet of schilderen voor mij een vorm of een uiting van geloofsbeleving inhoudt, maar ik weet wel dat het iets is dat ik moet doen. In elke creatie zit er, als je wil, een vorm van religiositeit, het is ook een manier om jezelf te bevragen. Mijn werk is multi-interpretabel.”

Brusselaar Luc Hoenraet, die in 1941 in Aalst geboren werd, is al heel zijn leven bezig met het kruis. Het kruis heeft voor Hoenraet niet alleen een religieuze betekenis, het kruis staat ook voor revolteren, mathematisch plus-teken en plastisch teken. Hij studeerde in 1963 af aan het Sint-Lucasinstituut bij Maurits van Saene. In zijn schilderijen zijn ook extra-picturale elementen zoals spijkers, touw, hout en kant verwerkt. Zijn oeuvre beperkt zich niet tot schilderijen, er zijn ook etsen, litho’s en zeefdrukken. Hij heeft ook lang in Parijs gewoond.

Luc Hoenraet is in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te bezichtigen tot en met 14 april tijdens de openingsuren van de kathedraal en buiten de uren van de liturgische diensten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni