Randkrant moet bijna helft besparen

© brusselnieuws.be
23/12/2014

De Randkrant, een gratis maandblad voor de inwoners van de Vlaamse Rand, moet 42 procent besparen op zijn werkingsbudget. De oplage van de krant halveert. De zowat duizend Brusselse abonnees zullen voortaan verzendingskosten moeten betalen.

In totaal moet de Randkrant 220.000 euro besparingen op het werkingsbudget. Het team van de krant moest op zoek naar oplossingen om de verdeling te kunnen garanderen.

Hoofdredacteur Geert Selleslach: “Onze grootste kosten zijn de druk- en de verspreidingskosten. We hebben een aantal noodzakelijke beslissingen genomen waarmee we die sterk kunnen verlagen.”

Zo zal de oplage van de Randkrant vanaf januari halveren, van 188.000 gedrukte exemplaren naar 94.000. Daardoor verlagen zowel de druk- als de verdeelkosten. Die halvering heeft echter gevolgen voor de verdeling, aangezien er te weinig exemplaren zullen zijn voor de hele Vlaamse Rand.

Verdeling over twee gebieden
Vanaf 2015 wordt daarom gewerkt met een nieuw systeem werken waarbij de Rand wordt verdeeld in twee gebieden: de westelijke rand (Meise, Wemmel, Merchtem, Asse, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos, Beersel, Linkebeek & Sint-Genesius-Rode) en de oostelijke rand (Grimbergen, Vilvoorde, Machelen, Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Tervuren, Overijse, Hoeilaart).

Elk gebied krijgt om de maand een editie, en niet elke maand zoals nu nog het geval is. Concreet betekent dat dat het eerstvolgende nummer van februari 2015 in alle bussen van de westelijke kant van de Rand vallen, en het nummer van maart 2015 in de bussen van de oostelijke Rand. Randkrant wil ook de website meer promoten, zodat ook wie geen papieren editie krijgt, toch op de hoogte kan blijven van het culturele leven in de Rand.

Daarnaast wordt de verdeling naar gemeenten die buiten de regio liggen, afgeschaft. De Randkrant werd tot nu toe gratis verstuurd naar een duizendtal adressen in Brussel en andere gemeenten. Wie buiten de Rand woont, maar toch een krant wil, kan wel een abonnement nemen en moet dan de verzendingskosten betalen.

Om de kosten nog meer te drukken werd ook een editie afgeschaft, namelijk januari, een eerder kalme maand op cultureel vlak. De kalender van januari zal worden opgenomen in de editie van december.

Vooruit kijken
42 procent besparen was niet evident, maar Selleslach is tevreden met de oplossingen. “Onze grootste bekommernis was bij zoveel mogelijk mensen in de bus zitten. Aangezien de verspreidingskost een van onze grootste uitgaven is, was dat niet eenvoudig om te regelen, maar binnen de financiële mogelijkheden hebben we toch goede oplossingen gevonden.”

“We zijn niet tevreden met de besparingen, maar blijven niet bij de pakken zitten en richten onze blik op de toekomst,” aldus Geert Selleslach.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni