Almanakje

Oude almanak inspireert Cannamella: Het leven zoals het is in 1750

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
03/12/2014

De muzikante Aline Hopchet vond in een antiquariaat een Brusselse almanak uit de achttiende eeuw en maakte er een voorstelling rond met tekst en muziek.

In de almanak staan liedjes, kortverhalen en scabreuze raadseltjes, maar ze geven ook een goed beeld van het leven in Brussel in de achttiende eeuw. Professor Neerlandistiek Remco Sleiderink (KU Leuven) onderzocht de in leer gebonden almanak en ontdekte dat het om een hersamenstelling gaat van drie jaargangen tussen 1750 en 1752. “Een stille getuige van spaarzaamheid,” zegt hij. De jaarboeken – jaaroverzichten eigenlijk – werden zo uitgegeven dat een deel ook later nog lezenswaardig was, en dus gerecupereerd kon worden.

Veel van de informatie in die jaarboeken is misschien wel grappig, maar uiteindelijk tamelijk prozaïsch. Toch kunnen ook historici ermee aan de slag. Sleiderink merkt bijvoorbeeld hoe sterk de oorlogsdreiging is in die periode. De Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748), die besloten werd met de Vrede van Aken, beheerste de gesprekken. “En de teksten maken duidelijk dat het tijd is voor toenadering tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Een van de liedjes stelt bijvoorbeeld dat men nu eindelijk weer kan genieten van het Brussels bier (“het bier der bieren”) en dat een “glaske, Hollants-nat” de pijn kan verzachten na zoveel oorlogsleed.”

Allemaal gesneden koek om er een voorstelling rond te maken, zo vond Aline Hopchet van het ensemble Cannamella. Samen met Fernand Verreth, die teksten voordraagt, brengt ze in februari een “Concert met muziekjes en Curiëuze Historiën.”

Het geheimzinnig almanakje

data: 8/2/2015, 15.00

waar: Kunsthumaniora Brussel.

meer info: mail het Davidsfonds

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni