Zazie Spinnentocht papaplu

Op spinnensafari: ‘Elke paraplu is een spinnenparaplu’

KV
© Zazie
01/10/2014

't Is volop spinnenseizoen! Door het milde zomerweer zijn de spinnen dit jaar groter dan normaal. Hoog tijd om op spinnensafari te trekken! Waar dan? De weg van aan je voordeur tot aan de schoolpoort is jouw parcours.

Op een vroege ochtend, lang voor de eerste schoolbel rinkelt, trommelt Mathias onze Zazie-redacteur Mateo (10) uit bed. Mathias neemt Mateo mee op spinnentocht. Mathias heeft een paraplu en een vangnet bij. ‘Mijn twee beste hulpmiddelen om spinnen te vangen,’ verklapt hij.

Mateo (M): Wat doen we precies met de paraplu? ‘Heel eenvoudig. Je houdt de paraplu onder een tak van een boom. En dan schud je maar aan de tak,’ legt Mathias uit. Bij de eerste boom nemen ze de proef op de som. Een groene sprinkhaan wipt snel uit de paraplu, maar veel spinnetjes krioelen in het rond: een bruine grote trilspin, een groen komkommerspinnetje,... ‘We hebben ook een hooiwagen beet,’ herkent Mateo het beestje. ‘Een hooiwagen is eigenlijk geen spin,’ zegt Mathias, ‘hij kan geen spinnendraad maken, en zijn lichaam bestaat uit één deel. Een spin heeft altijd twee delen: een kopborststuk en een achterlijfje.’

M: Kan je makkelijk spinnen vinden in de stad? ‘Ja, ze zitten overal. Spinnen verstoppen zich in spleten en hangen aan bruggen, sluipen in kuiltjes in het gras. Eigenlijk kruipen ze overal waar het wat ruw en ruig is. Op een mooi gazonnetje of waar vaak gepoetst wordt, zal je ze niet vinden,’ tipt Mathias.

Mateo wandelt op weg naar school door het Vijverpark in Anderlecht. Het park is een spinnenparadijs! Er zitten veel dikke kruisspinnen. Je herkent ze aan hun groot en kleverig web. Ze kunnen er zelfs wespen en hommels in vangen. Mathias haalt zijn net boven en sleept het over het gras. Bingo! Alweer veel spinnen gestrikt! Mateo en Mathias vangen nu de wolfspin, die schuilt onder gras en aarde.

Ze stappen verder. Langs een stenen muur ontdekt Mateo een exemplaar dat ondersteboven hangt.

M: Is deze spin het noorden kwijt? ‘Neen,’ lacht Mathias, ‘dat is de hangmatspin. Die hangt graag zo, ondersteboven en onderaan zijn web.’

Mateo is niet bang van de beestjes. Integendeel! Hij speelt er graag jojo mee. ‘Ze willen naar je hand komen, omdat die warm is,’ weet Mateo. Spinnen zijn koudbloedig (=dat wil zeggen dat ze geen warme lichaamstemperatuur hebben). Niet zoals mensen, dus. Spinnen zoeken warmte op. Daar worden ze actiever van. ‘Maar je mag ze dus niet te lang vasthouden, want dan krijgen ze het té warm.’

Binnenkort wordt het weer kouder buiten. Spinnen glippen dan graag naar binnen. Laat jij thuis de spinnen leven? Mateo heeft nog nooit eentje gedood, zweert hij.

Zazie voelt het nu toch overal kriebelen, hoor...

Wist je dat ...

  • de meeste spinnen 1 of 2 jaar worden?
  • spinnen acht poten en acht ogen hebben?
  • spinnendraad sterker is dan staaldraad (als het even dik zou zijn natuurlijk!)?
  • het skelet van een spin aan de buitenkant zit?Een spinnenskelet groeit niet. Als het te klein wordt, ‘vervelt’ de spin, en krijgt ze een nieuw skelet.
  • er rond één huis wel honderden spinnen zitten?
  • de grote huisspin (die je in de badkuip vindt) de grootste inheemse spin is? Zijn poten kunnen langer zijn dan zeven centimeter.
  • spinnen hun eigen web soms weer opeten? Dat is voedzaam,want er zitten minuscule insecten in.

Spinnensafari

Ontdek je graag alles over spinnen in Brussel? Ga dan mee op spinnensafari met de beestige Brusselse jeugdbeweging JNM. Samen met andere Brusselse ketten ontdek je alles over de spinnen, hun web en hun prooien. Gratis!

WANNEER? Zondag 5 oktober

WAAR? Metrohalte Simonis

HOE LAAT? Afspraak om 14 uur. Ouders ook welkom!

Breng een paraplu mee!

info: www.jnm.be/brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni