Sander Rosseels cultuurcoordinator Oudergem

Nieuw lokaal cultuurbeleid steunt op samenwerking

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
01/04/2015

In Oudergem, Sint-Gillis, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe werden onlangs nieuwe cultuurbeleidscoördinatoren aangesteld om het lokaal cultuurbeleid te triggeren. Een gesprek met één ervan, Sander Rosseels, aangeworven voor Oudergem, geeft een beter zicht op het nog onderschatte belang van de functie.

Niet alle Brusselse gemeenten menen onder de bevoegdheid voor Vlaamse Aangelegenheden te moeten beschikken over een cultuurbeleidscoördinator. Nochtans een extra dienstverlening voor de burger, al legt de wetgeving geen verplichting op. Anders gezegd, een burgemeester en schepencollege mogen het belang van lokaal cultuurbeleid voor Nederlandstaligen minimaliseren of als vanzelfsprekend een eigen weg laten vinden. Sinds eind 2014 werd er in Sint-Pieters-Woluwe, en sinds begin 2015 in Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en recent ook in Sint-Gillis een cultuurbeleidscoördinator aangesteld.

“Het hoofddoel van het decreet Lokaal Cultuurbeleid is al sinds begin deze eeuw dat samenwerking binnen het verenigingsveld en tussen gemeenschappen moet bevorderd worden; het is een van de basistaken van de Cultuurbeleidscoördinator,” stelt Sander Rosseels. “Ik moet bekennen dat de Nederlandstalige partners in Oudergem – het gemeenschapscentrum Den Dam, de gemeente, de bieb, het jeugdhuis Alleman, de school, het lokaal dienstencentrum Zoniënzorg-Zuid en de verenigingen – al heel die tijd en langer op die manier werkten. Oudergem is dus een goed voorbeeld van hoe die traditie vruchten afwerpt, zelfs samen met de Franstaligen. De neuzen in dezelfde richting zetten, met accenten voor iedere vereniging apart, daar draait het in lokaal cultuurbeleid om.”

Volksliederen
Het Cultuurbeleidsplan 2014-2019 zit al een tijd op de trein, maar de accenten voor 2015 gaan met de halftijdse Cultuurbeleidscoördinator in Oudergem opgevolgd worden. Rosseels: ”We mikken op drie prioriteiten dit jaar. Een breed cultuuraanbod voor een breed publiek in en rond Oudergem, participatie en aanmoediging van burgerinitiatieven en ten slotte het aansluiting vinden bij de Erfgoedbank. Een voorbeeld van breed gaan voor iedereen, is Swinging Sandwich. Zij organiseren deze zomer dubbel zoveel middagconcerten in het Bergojepark en mikken dus ook op de pendelende bedienden. En verder is er terug Jazz in Oudergem, iets van de Franstaligen en GC Den Dam.”

“Participatie betekent dat activiteiten niet puur vanuit de sector komen, maar dat de burger geruggensteund wordt in zijn ideeën, zoals African Sunshine, dat aan het Carnaval van de Dienst Sociale Actie wou meedoen. Om een databank te krijgen van het immaterieel (of ‘zwervend’) erfgoed in Oudergem, zoals volksliederen, foto’s en tradities,… richten we een werkgroep op. Die kan dan samenwerken met de Erfgoedcel van de VGC, om alles richting Erfgoedbank te archiveren.”

Legermuseum
“We leggen een extra focus dit jaar op Nederlandstalige kinderen van anderstalige origine of met anderstalige ouders. Bedoeling is om buiten de school het Nederlands als leestaal én vrijetijdstaal te promoten, onder meer door verteltheater in de bieb en ateliers waarin ouders worden betrokken. Verder focussen we op onze grootste doelgroep: de senioren. De vergrijzing van hun traditioneel verenigingsleven heeft vergaande gevolgen. Mensen zappen nu meer van activiteit naar evenement, ongeacht wie het evenement inricht. Een leven lang geëngageerd lid zijn van één of meerdere verenigingen zit er niet meer in. Een aantal verenigingen, waaronder KWB, bouwen zelfs af. Opvolging en werving blijven uit. Vergrijzing is een aandachtspunt.”

“De vereniging van senioren heeft met de Japanners al een Confrérie opgericht, een gemeenschap die hier sterk aanwezig is en het nieuwe Oudergem kleurt. Vandaar dat mijn focus op senioren ligt, zij vormen 25 procent van de Oudergemnaars. Met intergenerationele initiatieven willen we iedereen betrekken. Onze senioren gaan bijvoorbeeld met schoolkinderen naar het Legermuseum om getuigenisverhalen te brengen; ook de beide Woluwes betrekken we daarin. En de verhuis van jeugdhuis Alleman wordt in september gevierd met zo een intergenerationeel feest. Ik moet als ‘snuffelmuis’ onderzoeken wat de basis in Oudergem interessant vindt, om mee uit te pakken op lokaal cultuurbeleidsvlak. Mijn collega’s-cultuurbeleidscoördinatoren gebruiken eenzelfde persoonlijke toets: een soort veldwerk en bevraging om nieuwe burgers in contact te brengen met nieuwe projecten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni