Expo Broken Hearts 2 c Saskia Vanderstichele

Museum van Gebroken Relaties: Nog een vol pakje condooms over

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
09/07/2014

De reizende tentoonstelling ‘Museum of Broken Relationships’ is na negentien landen vorige maand in Brussel gestrand. Daar probeert ze u op een ludieke en relativerende manier te helpen een emotionele kater te boven te komen, mocht u een gebroken relatie achter de rug hebben. Met de revue van typische souvenirs: een liefdesgedicht, een zakdoek of een ongebruikt pakje Russische condooms. Herkenbaar materiaal?

Wie tijdens zijn of haar vakantie het Kroatische Zagreb aandoet, ziet amper nog sporen van het oorlogsdebuut in 1991 en de aanleiding tot het uiteenvallen van Joegoslavië. Al het toerisme glijdt nu af naar het populaire Museum of Broken Relationships. Daar wordt het idee gekoesterd dat alle gevoelens, emoties en relaties gekoppeld aan liefde een universeel karakter kennen. Aan de hand van voorwerpen, die als memorabilia of relieken gezien worden en herinneren aan een gebroken relatie, werd een ‘universele’ collectie aangelegd: van liefdesbrieven, oorringen, een eenogig teddybeertje, een fles met een boodschap voor de zee, een fopspeen, zonnebrillen, een stukgeslagen single, een lade vol muziekcassettes en snoep, ... Kortom, van het meest ordinaire tot het meest exclusieve wat een rol kan spelen in een tijdelijke relatie.

Met het Kroatische en later ook het buitenlandse materiaal, is de collectie gaan reizen. In 2006 concipieerden de Kroaten Olinka Vištica en Dražen GrubišiĆ het concept dat de museumverzameling kon aangroeien overal waar ze kon worden tentoongesteld. Inmiddels is dat al in tientallen steden, verspreid over negentien landen, gebeurd. Eigenlijk vormt dit ‘gebroken relatieverhaal’ een rode draad die herkenbaar is voor alle Europeanen, vandaar ook de interesse van het informatiecentrum Parlamentarium (Europese Parlement), dat er een kleine zaal voor openstelde.

Iedereen ervaringsdeskundige
Aan de hand van een negentigtal voorwerpen, netjes uitgestald op staanders en in vitrines, komt het museum van Gebroken Harten dicht in de buurt van uw ervaring, mocht u een relatie hebben gekend waarachter een punt kwam te staan – vrijwillig of onvrijwillig. Speciaal voor de Brusselse versie van de tentoonstelling is ze uitgebreid met een veertigtal objecten van gulle Belgische schenkers. En dat maakt de band met ‘gedeelde levenservaring en -emoties’ nog nauwer. Het is zaak om her en der bij de genummerde objecten even stil te staan, en de bijhorende uitleg te lezen. Het liefdesverdriet van de andere wordt meteen gedeeld, door de herkenbaarheid.

De nieuwsgierigheid naar andermans hartenzeer wordt geprikkeld bij het zien van het handgeschreven gedichtje op een post-it, een boodschap als ‘we spoke about the Godiva shop’, een geborduurd slipje met ‘Bart’ op, een zwarte dildo, enkele loterijbiljetten en een My Desperados-biertje en zelfs een medaille van een Braziliaanse jujitsuwedstrijd Dutch Open 2012-2013 - waar mensen toch al niet herinneringen aan overhouden? Zelden verwerkte, vaak diep ontroerende. De boodschappen erbij liegen er niet om. ‘Mijn hart zit in mijn sokken’, bij een paar sokken. ‘We dachten hier samen uit te drinken op een zomerreis, maar spijtig genoeg waren we tegen het volgende stappersseizoen al gescheiden.’

Gebroken relaties leven duidelijk niet enkel voort in herinneringen, maar maken deel uit van het soort souvenirs- en brocantespul dat eenieder wel ergens in huis heeft liggen of hangen. Soms is het niet meer dan een ongeopende flacon douchegel (nummer 70 in de expositie), waarover iemand uit Brussel getuigt: “We zagen deze film samen in de bioscoop toen hij me voor het eerst kuste. (...). Door hem ging ik dromen van vakantie. (...) Hij beloofde me de eerste kus van het naderende nieuwjaar, een chocoladedouche en meer avonturen. Het waren de beste feestdagen ooit. (...) En de chocoladedouchegel staat nog ongeopend in de badkamer.” Heeft u ook nog zo’n hebbeding liggen van een onverwerkt liefdesverleden? Hoog tijd voor een donatie aan het museum van Gebroken Harten - het lucht op.

data: > 17/10

waar: Parlamentarium, Wiertzstraat 60, Blok Willy Brandt (links van het Luxemburgstation), 1047 Etterbeek.

open: weekend: 10 > 18.00 - ma: 13 > 18.00 - overige dagen: 9 > 18.00

'Geen traditionele liefdesbrieven of teddyberen'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni