1450 Much Dance  c  Jan Decorte-1

Much Dance: liefdevolle dodendans

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
12/11/2014

Much Dance wordt na Tanzung de tweede uitgesproken dansvoorstelling van Jan Decorte, nadat eerdere creaties ook al vaak choreografieën van professionele dansers bevatten. Dansers van dienst zijn dit keer Benny Claessens, eerder al volop in beweging in Bakchai, een Est genaamd Risto Kübar, en natuurlijk Decorte en Sigrid Vinks zelf.

Herfst. De bladeren vallen maar niet. Maar we mogen wel weer aanschuiven voor onze jaarlijkse babbel met Jan Decorte en Sigrid Vinks. Aan een tafel in café Au Daringman hebben we het even over Kunstzaken, Kraantje Pappie, Mad men, Saab, Sven Gatz, sportschoenen, Siegfried Bracke en andere staatszaken. Maar daarna dus vooral over dance. Much dance, zoals op die archieffoto die de aankondiging siert, en waarop Decorte ook al de juiste groove te pakken leek te hebben.
Sigrid Vinks: "Dat is een foto uit 1982, toen we Torquato Tasso speelden in de Beursschouwburg. Op kerstavond kregen de mensen toen een duoticket om na de voorstelling naar dancing Ex te gaan op de Boudewijnlaan. Op de achtergrond van de foto zie je nog Oda Van Neygen van Bronks. Jan is altijd een goede danser geweest."
Jan Decorte: "Alleen gaan we de laatste tijd niet meer naar feestjes. We gaan nergens meer naartoe."

Sinds Bêt noir zit er wel altijd dans in je voorstellingen. Ga je zelf nog naar dans kijken?
Jan Decorte: Alleen om Anne Teresa (De Keersmaeker) een plezier te doen. Anders niet. Ik heb een hekel aan dat gedoe. Die Sidi Larbi Cherkaoui bijvoorbeeld werkt verschrikkelijk op mijn zenuwen.Je hebt ook nog lesgegeven op P.A.R.T.S.

Decorte: Maar dat mag ik nu niet meer, want ik klopte mijn uren niet. Ik zei aan de studenten: "Werk daar en daar maar aan en bel me op als je me nodig hebt." Daar kwamen schoon voorstellingskes uit, maar niet iedereen bij P.A.R.T.S. kon daarmee leven.

Als dans bij jou geen gedoe is, wat is het dan?
Decorte: Het is een abstractie en daarom modern.

Sigrid Vinks: Wat we doen met Much dance heeft bijna meer met beeldende kunst te maken dan met dans.
Dit keer choreografeer je ook alles zelf.

Decorte: Alles gebeurt door elkaar. Sigrid choreografeert, Benny choreografeert, Risto en ik.

Vinks: Jan creëert het kader en neemt de eindbeslissingen. Daarbinnen doet iedereen wat hij wil doen, en op een bepaald moment valt alles op zijn plaats. Het één is nooit een uitleg voor het andere. De dingen worden naast elkaar gezet en dat organiseert zichzelf op een of andere manier. Er zit een heel grote evidentie in wat we doen.

Decorte: Een onwrikbare logica. Als je de dingen gerust laat, in chaos, structureren ze zich toch. Dat heb ik je vorig jaar waarschijnlijk ook al gezegd.
Alleen kon Benny dit keer niet goed tegen zijn kostuum. Hij draagt eenzelfde kostuum als Risto. Ik zei: "Benny, ik kan je dat niet opleggen, want dan heb je geen vrijheid meer." Maar ik wist ook niet wat ik moest doen, want ook die kostuums hebben een onafwendbaarheid. Sofie D'Hoore maakt die in haar atelier. Dat zijn kunststukjes en ze staan hen prachtig. Na drie dagen zei Benny: "Ik heb er nu drie dagen in gedanst en ik voel me er fantastisch bij." Daarmee nam hij een steen van mijn hart. Anders had ik mij geen raad geweten. Soms insisteer ik zonder te insisteren. Ik kan niemand iets opleggen. Dat weiger ik.

Zullen we de dans omschrijven als een soort groepsomhelzing?
Decorte: Heel goed!

Vinks: Als je zo met mensen samenwerkt, dan is dat een liefdesgeschiedenis.
Decorte: Dat is het toch altijd! Het draait altijd om hetzelfde: liefde, dood, emancipatie, droom, abstractie, moderniteit, vrijheid. Dat zeg ik je ook elk jaar.
Naast het lichaam is er ook nog het woord.

Vinks: Jan heeft zes gedichten geschreven die door Risto worden gebracht – een heel goede acteur.
Decorte: We hebben hem ook zien dansen in dat stuk van Benny (Spectacular lightshows of which u don't see the effect bij de Münchner Kammerspiele, ook coproducent van deze voorstelling, mb). Maar dat doet er eigenlijk niet toe. Benny is onze vriend. Dus als die een vriend heeft, is dat ook onze vriend. En als die niets te vertellen zou hebben, zou hij niet bij Benny zijn. Dus nemen we hem aan in blind vertrouwen.

Kun je nog iets zeggen over de gedichten?
Decorte: Die heb ik wel al geschreven voor we begonnen. Ik had er twee dagen voor uitgetrokken, maar na veertig minuten was ik al klaar. Ik schrijf al sprekend, dit keer in het Engels. Schrijven is een wonder, hè. Bij mij toch. Nooit angst voor het witte blad, altijd rechttoe rechtaan. Op de dag dat ik moet beginnen, zet ik me in mijn pyjama aan de keukentafel, achter de computer die Sigrid heeft klaargezet, en dan begin ik. En dat gaat altijd vooruit.

Vinks: De weken voor je moet beginnen schrijven, heb je wel de hele tijd schrik dat het niet meer zal gaan. Die schrijversangsten zijn je dus ook niet vreemd. Maar de gedichten zijn heel schoon. Ze worden ook heel mooi uitgegeven door Bebuquin. Paul Verrept heeft ze vormgegeven.

Decorte: Ze gaan natuurlijk weer over alles. Het is wel merkwaardig dat in deze gedichten over de liefde – want ze heten O love – evenveel over de dood staat als in O death (Decortes bewerking van Aischylos' Oresteia die vorig jaar in München in première ging, mb). Dat blijft bij mij onafscheidelijk. Eros en Thanatos. Freud wist het al.Is er ook muziek te horen?

Vinks: Enkele korte stukjes, maar eigenlijk niet zoveel. Er is veel stilte. Of we zingen zelf. Much dance is een heel brute voorstelling. Ze was redelijk snel af, en als een voorstelling af is, moet je er ook van afblijven en er niet meer aan prutsen om ze nog beter te proberen te maken. We wilden de bruutheid bewaren.

Decorte: Toen ik onze eerste doorloop bekeek, ben ik echt moeten gaan zitten. Ik zei: "Dit zal weer niets opbrengen, maar het is echt heel schoon." Sigrid zingt in de voorstelling. Niet de eerste keer, maar ook heel schoon. Ge ziet dat we heel overtuigd zijn van ons product. Nu de mensen nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni