Infopaal Van Gogh roept vragen op

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
11/02/2015

Brussel brengt hulde aan Van Gogh met een infopaal op de plaats waar hij les heeft gekregen als aspirant-dominee: het Sint-Katelijneplein. De infopaal roept echter meer vragen op dan hij beantwoordt. Bovendien staat hij in de buurt van de stedelijke urinoirs.

Amsterdam heeft zijn wereldvermaarde Van Goghmuseum, in Bergen (Mons) loopt een boeiende expositie rond het verblijf van Van Gogh in de Borinage. Brussel kon dus niet achterblijven.

Sinds vanmiddag staat er een infopaal in vier talen in de buurt waar de schilder in 1878 drie maanden lang les heeft gevolgd als predikant in spe. Gelukkig voor de kunstliefhebbers opteerde hij er snel voor om zich volledig toe te leggen op zijn schilderscarrière.

Op het Sint-Katelijneplein woonden toen een aantal hervormde protestanten. "Zijn verblijf in de stad was dan wel van korte duur, maar hoe dan ook belangrijk als cruciale stap op zijn kunstenaarspad en van zijn bijdrage aan de kunstgeschiedenis", luidt het in een persbericht van de Stad.

Behalve de toeristische dienst VisitBrussels zouden normaal ook vier leden van het schepencollege woensdag aanwezig geweest zijn bij de inhuldiging van de paal. Behalve burgemeester Yvan Mayeur (PS) waren dat ook schepen van toerisme Philippe Close (PS), schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS), en schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD). Mayeur en Lalieux lieten uiteindelijk echter verstek gaan en werden vertegenwoordigd door hun persattaché.

De positie van de paal is merkwaardig: achter een hek rond de kerk. Net om de hoek zijn er stedelijke urinoirs. De geur van die urinoirs is er onmiskenbaar.

De informatieve tekst van de stad luidt als volgt: "Van 1857 tot 1970 namen de gereformeerde protestanten hun stek in het oostelijk deel van het Sint-Katelijneplein (nr. 3-9). Hun kerk bevond zich achter de nrs. 5-7. De eerste ambitie van de schilder Vincent Van Gogh (1853-1890) was protestants dominee te worden. Na gefaald te hebben in zijn opleiding in Nederland volgt hij hier van augustus tot november 1878 een minder grondige opleiding. Daarna trekt hij in bij een prediker in Wasmes (Colfontaine), waarna hij zich uiteindelijk totaal wijdt aan zijn artistieke lot."

Waarom staat de paal dan niet vóór de huizen waar Van Gogh heeft les gekregen? "Dat zijn nu restaurants", luidt het op het kabinet van schepen Close. "De handelaars zagen een paal voor hun handelszaak niet zitten."

Ook kan men door de verwijzing naar de protestantse reformanten de indruk krijgen dat de Sint-Katelijnekerk protestants is. Kortom: een infopaal die meer vragen oproept dan hij beantwoordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni