De Zweedse Academie gaf de Nobelprijs voor de Literatuur dit jaar aan Svetlana Aleksijevitsj. Passa Porta geeft zijn Nobele Prijs – een symbolische prijs voor overleden literatoren die nooit een medaille kregen van de Zweden, maar er misschien wel een verdienden – dit jaar aan Pier Paolo Pasolini (1922-1975).

De Italiaan, die 40 jaar geleden op gruwelijke en vooralsnog onopgehelderde wijze werd vermoord, is bij Nederlandstaligen vooral bekend als regisseur van controversiële films als Teorema, Il decameron of Salò o le 120 giornate di Sodoma. Maar in Italië, Frankrijk en de Engelstalige wereld staat hij nog altijd hoog aangeschreven als de dichter, romanschrijver en maatschappijcriticus die de gevolgen van de consumptiemaatschappij en de verharding van de samenleving, de homogenisering van levensstijlen en de valse tolerantie van vele 'progressieven' heeft beschreven en van commentaar voorzien.

De Nobele Prijs wordt overhandigd aan Pasolini's nicht en erfgename Graziella Chiarcossi en gaat gepaard met een lezersmarathon door tientallen bekende en minder bekende bewonderaars, onder wie Mauro Pawlowski (onder voorbehoud), Geert van Istendael, het Brussels Dichterscollectief, Paul Magnette, de Franse Pasolini-biograaf en -vertaler René de Ceccatty en ook Chiarcossi zelf, met wie Pasolini de laatste jaren van zijn leven samenwoonde.

Daags na de marathon vertoont het Istituto Italiano di Cultura nog de gerestaureerde versie van Pasolini's klassieker Mamma Roma, voorafgegaan door twee van zijn minder bekende kortfilms: La rabbia en La sequenza del fiore di carta.

Hommage aan Pasolini

data: 22/11, 14 > 18.00 & 19 > 20.30

waar: Passa Porta, Brussel-Stad

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni