Helmut Stallaerts schittert in ING Art Center

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
04/05/2015

De tentoonstelling Echoes in het ING Art Center op het Koningsplein doet haar titel recht aan: ze zindert na. De confrontatie tussen het werk van de Brusselse Helmut Stallaerts en werken uit de collectie van de bank is een juweeltje.

De ondertitel van de expo vat het concept goed samen: Helmut Stallaerts Meets The ING Collection. Samen met Patricia de Peuter, senior art advisor van ING, snuisterde hij door de rijke kunstcollectie van de bank, die zelden voor het publiek te zien is.

De confrontatie zorgt voor verstilde magie: de chemie werkt. Stallaerts focust in zijn schilderijen op thema’s als vervreemding en ontmenselijking van de maatschappij, zonder daarbij duiding te geven. De werken ogen mysterieus en bieden veel ruimte voor interpretatie.

“Ik raak existentiële thema’s aan”, zegt Stallaerts aan brusselnieuws.be. “Mijn werk is een reflectie over de wereld waarin we leven en over de soms duistere krachten die ons regeren: een technocratische en mechanistische maatschappij, waarin neoliberalisme hoogtij viert. Ik bied een spiegel, zonder expliciet te zeggen wat goed of kwaad is."

Stallaerts praat ook niet graag over zijn werk: “Als ik het goed zou beschrijven en verwoorden, dan zou ik mijn gevoelens allicht niet op het canvas zetten.”

Gezien de thematiek en de sfeer is het opmerkelijk – en moedig – van ING om Stallaerts een forum te bieden. “Ik kreeg de volledige vrijheid van de bank. De samenwerking verliep zeer goed”, aldus Stallaerts.

Oude meesters
Wie naar zijn werk The Blind kijkt, waarbij vijf geblinddoekte mannen in het duister tasten, kan niet anders dan denken aan het schilderij De parabel der Blinden van Pieter Bruegel de Oude. “Dat klopt”, zegt Stallaerts. "Vele oude meesters inspireren me, maar ook abstracte schilders en minimalistische beeldhouwers."

Zijn gekooide personages doen dan weer denken aan Francis Bacon. Stallaerts kent zijn klassiekers, maar heeft een eigen kenmerkende stijl. De protagonisten op zijn schilderijen mogen dan al dikwijls op de rand van de afgrond bengelen, Stallaerts zelf lijkt op de rand van een grote internationale doorbraak. “Zelf ben ik daar niet zo mee bezig. Ik doe gewoon mijn ding, om mijn eigen trage manier. Ik werk gemiddeld anderhalve maand aan één schilderij.”

Sint-Lukas
Stallaerts is ondanks zijn jonge leeftijd, 33, al elf jaar professioneel bezig met kunst. Hij studeerde aan kunsthogeschool Sint-Lukas en geeft daar intussen zelf al ruim drie jaar les in schilderkunst. Hij woont in Vlezenbeek en heeft een atelier in Gaasbeek.

Op de expo gaat zijn werk de confrontatie aan met groten der aarde als Christian Boltanski, Tony Cragg, Nobuyoshi Araki of Sol Le Witt. “Een dialoog die organisch is gegroeid, zonder vooropgezet plan”, aldus Stallaerts.

In november stelt Stallaerts tentoon bij zijn galerist, Albert Baronian in Elsene. Er staan ook projecten in het buitenland op stapel voor volgend jaar, maar dan wil Stallaerts nog niets over zeggen. En ding is duidelijk: Stallaerts Echo zal nog lang weerklinken.

'Echoes', tot 14 juni

ING Art Center, Koningsplein.

Di. tot zo 11 tot 18 uur. Woe tot 21 u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni